2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Nyerhetne az ország az euró bevezetésével”

Hír TV

2018. január 23., kedd 20:28, frissítve: kedd 20:55

Az uniós források és a közös piac a magyar gazdasági növekedés záloga – erről beszéltek egyes vállalatvezetők egy évadnyitó gazdasági konferencián. A szakemberek szerint az euró bevezetésével is nyerhetne az ország. A Miniszterelnökség államtitkára azonban azt vázolta a rendezvényen, hogy a magyar gazdaság a közösségi források nélkül is életképes.

A kabinet szerint csökken az uniós források jelentősége. Az év végi kormányfői nyilatkozat után a Miniszterelnökség államtitkára is erről beszélt egy keddi évindító gazdasági konferencián.

Ma már van Magyarországon gazdasági növekedés akkor is, hogyha nincsenek európai uniós transzferek. Az egy másik kérdés, hogy ennek a gazdasági növekedésnek a mértéke elegendő-e ahhoz, hogy finanszírozza azokat a gazdasági kiadásokat, amelyek a hétköznapok biztonsága megteremtése érdekében szükségesek – fogalmazott Csepreghy Nándor.

Csepreghy korábban úgy becsülte: nem elegendő. Az államtitkár 2-2,5 százalékosra saccolta a bruttó hazai össztermék tavalyi növekedést uniós források nélkül, az ország finanszírozási minimumát viszont most 3 százalékban jelölte meg.

A magángazdaság egyes szereplői úgy látják: uniós források nélkül kevesebbet vagy egyáltalán nem tudnának fejleszteni.

A magánberuházások mértéke ha nőtt, akkor alapvetően az európai uniós források intenzitásának köszönhetjük egyrészt, másrészt pedig a feldolgozóipar, azon belül a járműipar és az építőipar növekedésének. A többi, azt kell mondjam, stagnált ebben az időszakban, és sem a kkv-k, sem a nagyok nem nagyon tudtak megerősödni, akár k+f+i-be, innovációba invesztálni – jelentette ki Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Az unió nemcsak támogatásai, hanem piaca miatt is fontos a magyar cégeknek. Az állattenyésztésben érdekelt vállaltok például az ágazat hazai stagnálása miatt csak így tudnak növekedni. Ezek a cégek a kormány által hangoztatott keleti és déli nyitás lehetőségeit sem tudják kihasználni.

Jelenleg tizennégy országba exportálunk, és azt kell mondjam, mind a tizennégy európai uniós. Tisztelem és becsülöm a mindenféle irányokba való nyitásokat, de nagyon nehéz: információhiány, kapcsolathiány, a kultúrák különbsége miatt nekünk nagyon nehéz. Nagyon örülök, hogyha valakinek megy kapásból Afrika és a FÁK-országok, nekünk nem. Ezerszer nehezebb, mint a hozzánk sokkal közelebb álló európai uniós országokba – mondta Móré Attila, az Alpha Befektetési Holding Zrt. elnöke.

Az euró bevezetéséről megoszlottak a vélemények a konferencián. A nagyjából tízezer embert foglalkoztató Videoton Holding vezetője szerint lemaradnak azok az országok, amelyek nem vezetik be a közös valutát. Sinkó Ottó szerint ez történik majd Magyarországgal is, a kormány ugyanis meg akarja tartani azt a lehetőségét, hogy leértékelje a fizetőeszközt.

Az eurót nem lehet leértékelni. Látjuk, mi történt a görögökkel, mekkora társadalmi probléma volt. A leértékeléssel automatikusan, egy csapásra minden megoldódik, ezt akarja a kormányzat megtartani, erről nem akar lemondani. Sajnos nem is tartom kizártnak, hogy erre szükség lesz – hangoztatta a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Sinkó Ottó.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az ország gazdasága csak a versenyképesség javításával maradhat a jelenlegi növekedési szinten. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint ehhez az államnak hátrább kellene lépnie.

A magyar állam tavaly csaknem 2500 milliárd forint fejlesztési forrást fizetett ki a hazai vállalkozásoknak. Mészáros Lőrinc érdekeltségei 310 milliárd forintot kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!