2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Növekedhetnek az olajárak, ha megállapodnak az országok

2016. szeptember 21., szerda 20:20

Nem csak a jövedéki adó emelkedése miatt drágulhat az üzemanyag. Szakértők szerint ugyanis hamarosan az olaj világpiaci ára is nőhet, ha a kitermelő országok meg tudnak állapodni egy kitermelési plafon bevezetésében. A venezuelai elnök szerint ezt még szeptemberben bejelenthetik.

Alaposan felkavarta az olajpiacot a venezuelai elnök. Nicolás Maduro az el nem kötelezett országok caracasi csúcstalálkozóján arról beszélt, hogy közel a megállapodás – a kőolaj-kitermelők, legyenek az OPEC tagjai vagy sem, már szeptemberben bejelenthetik a kitermelés korlátozását az alacsony árak felhajtása érdekében.

Maduro nyomán az európai és az amerikai kereskedésben irányadó Brent és West Texas Intermediate nyersolajtípusok ára is 2 százalékkal emelkedett. Ennél sokkal nagyobb lesz az emelkedés, ha a kitermelők tényleg képesek alkut kötni. A szakértő arra figyelmeztet, hogy egy ilyen megállapodás a piacot váratlanul érné.

„Oly sokszor történt már, hogy az olajminiszterek tanácskozását nagy várakozások kísérték, mert valamiféle alkura számítottak. De ez nem következett be, ezért a várakozások idővel mérséklődtek. De ha valóban lesz alku, annak hatása mind az olaj, mind a szélesebb pénzügyi piacokra igen jelentős lesz” – vélekedett egy piaci elemző.

Az alkut főleg a magasabb kitermelési költséggel dolgozó országok szorgalmazzák. Oroszország megroppant költségvetését szeretné befoltozni, míg Venezuela a csődöt akarja elkerülni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!