2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Nem tűnnek el a béren kívüli juttatások

Megmaradnak a béren kívüli juttatások, a kafetéria drágább lesz ugyan jövőre, de nem annyival, mint amennyivel a kormány eredetileg javasolta. A munkaadók a piac szűkülésére számítanak.

Nem tűnnek el a béren kívüli juttatások 2013-ban az egyik nagy munkaadói érdekképviselet szerint. A kafetéria drágább lesz jövőre a munkáltatóknak, mint idén volt, de a többletkiadás jóval kisebb az eredetileg tervezettnél. Ha az Országgyűlés nem változtatott volna a 2013-as adótörvényeken, a dolgozók pihenését szolgáló kiegészítő juttatások valószínűleg megszűntek volna. A kereskedelem bevételtől, az állam pedig adóforintoktól esett volna el.

2013-ban magasabb közterhet fizet a munkáltató a SZÉP-kártyára utalt pénz után. 100 forint béren kívüli juttatás jelenleg 131 forintjába kerül átlagosan a munkáltatónak. Az adóalapszorzó megmarad, a munkaadó a tényleges összeg 119 százaléka után fizeti meg az egészségügyi hozzájárulást, amelynek mértéke 10-ről 14 százalékra nő. Ezzel a kafetéria adóterhe csaknem 36 százalékra emelkedik. Ez még mindig jóval kedvezőbb az eredeti tervnél, amelyben 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás szerepelt.

Az egyik győri vállalkozás megalakulása óta ad kafetériát a dolgozóknak. A 27 százalékkos egészségügyi hozzájárulást a cég nem tudta volna kigazdálkodni. „Most úgy látjuk, hogy 35 százalékos teher ez számunkra, nem is a cégnek jó ez, hanem a dolgozóknak, mert nekik kevesebb lesz a terhük, illetve nem kell fizetni. Ezert döntöttünk így az ő érdekükben” – tette hozzá az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezetője.

A béren kívüli juttatások visszaesését jósolják

A kisebb közteheremelés ellenére az egyik nagy munkáltatói érdekképviselet szerint a béren kívüli juttatások visszaesésével számol.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint egy folyamatos emelkedésről van szó, de úgy gondolja, hogy ez nagy valószínűséggel vissza fogja vetni, de nem szünteti meg és nem végzi ki a rendszert. Dávid Ferenc úgy véli, az eredeti elképzelés nagy valószínűséggel megszüntette volna.

2013-ban a hideg és meleg étkezésre felhasználható Erzsébet-utalvány maximálisan adható értéke havi 5000-ről 8000 forintra nő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!