2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Nem tehetik zsebre a különbözetet

2016. január 3., vasárnap 18:18, frissítve: hétfő 10:47

Hiába az áfacsökkentés az új lakásoknál, van olyan beruházó, aki a mostantól érvényes 5 helyett továbbra is 27 százalékot hajtana be vásárlóin. A Hír TV által megkérdezett adószakértő azonban azt mondja: nem tehetik zsebre a lakásépítő vállalkozások az áfacsökkentésből adódó különbözetet, a vevő pedig egyoldalúan is módosíthatja a szerződést a kormányzati intézkedés nyomán.

„Azt akarjuk, hogy minden család feje fölött legyen fedél. Sőt, azt is akarjuk, hogy az a fedél saját legyen” – így jelentette be a miniszterelnök december közepén a lakásépítés áfájának csökkentését. A módosítás kizárólag az új lakást vásárlókra vonatkozik.

„A következő négy évben a lakásépítés áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük az uniós szabályokkal összhangban” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a számokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően tehát 22 százalékponttal kisebb januártól az új lakásokra rakodó áfa.

Ám úgy tűnik, nem minden eladó gondolja így: A Hír TV-nek a beruházó válaszától tartva név nélkül, telefonon nyilatkozó hölgy azt mondja: tavaly nyáron kötöttek adásvételi szerződést egy 45 négyzetméteres budapesti lakásra bruttó 25 millió forintért. Az összeg ötödét már befizették 27 százalékos áfával. Az adócsökkentés miatt a fennmaradó 80 százalékra csak 5 százalékos áfát fizetnének, a beruházó-eladó viszont kitart a 27 százalék mellett. A vita tétje: 4 millió forint. „Becslésünk szerint akár több ezer lakás is érintett lehet, ami összességében többmilliárdos tételt jelent. A kérdés, hogy ez az összeg a beruházók zsebébe kerül vagy a családoknál marad. Én nem értem, hogy ha az állam a családok, a polgárok javát szeretné, akkor miért nem segít egyértelműen tisztázni a helyzetet” – fogalmazott a telefonon nyilatkozó hölgy.

Tállai András adóügyi államtitkár a héten úgy nyilatkozott: a beruházónak és a lakásvásárlónak kell megállapodnia az áfa csökkentéséről. „Ha azt mondja az építő, hogy ragaszkodik az eredeti szerződéshez, akkor az érintett vásárlónak egy útja, vagy egy lehetősége van, hogy bírósághoz fordul, és azt mondja, hogy őt hátrány éri ezáltal, és megpróbálja azon az úton a vélt kárát érvényesíttetni. Tehát itt azt kell mondanom, hogy a a kormánynak, hatóságnak, a NAV-nak ilyen értelemben semmilyen szerepe nincsen” – mondta Tállai András, parlamenti államtitkár.

„A vevőket törvény jogosítja fel arra, hogy a szerződést egyoldalúan módosítsák, mégpedig az új Ptk. 191. paragrafusának negyedik bekezdése” – mutatta a Hír TV-nek az okleveles adószakértő. Angyal József szerint a vevő az áfakulcs változása miatt egyoldalúan módosíthatja a szerződést. „Most mindenkinek azt kell csinálnia, hogy a szerződésében a számszaki részt át kell számolni az új, 5 százalékos áfára, és ezt mint szerződésmódosítást elküldeni a kivitelezőnek. A kivitelezőnek nincs lehetősége ezt nem elfogadni, mert törvényen alapul” – húzta alá.

A kormány becslései szerint az áfacsökkentés miatt idén csaknem 5 ezer új lakás épülhet, ami 120 milliárd forintos megbízást jelenthet az építőiparnak, és akár 7 ezer új munkahelyet is teremthet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!