2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Nem tapasztaltak kormány részéről még ekkora ellenállást az EP-ben

2017. szeptember 18., hétfő 21:00, frissítve: kedd 09:06

Megérkezett Budapestre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége. A delegáció a 4-es metró mellett ellenőrzi a körülbelül 600 millió forintnyi uniós pénzből megvalósult felcsúti kisvasutat is. A tényfeltáró út programjának előkészítése olyan mértékű ellenállásba ütközött a kormány részéről, amilyet hasonló utaknál eddig még nem tapasztaltak az Európai Parlamentben.

Menetrend szerinti járattal érkezett meg Budapestre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága küldöttségének néhány tagja. A felügyelet több olyan – uniós forrásból megvalósult – projektet néz meg, amelyeknél korábban valamilyen probléma merült fel. Korábban több kormánypárti politikus arról beszélt, nem véletlen az időzítés. Lázár János nemrég felháborítónak nevezte, hogy éppen a miniszterelnök szülőfalujában épült kisvasutat ellenőrzi a bizottság, ráadásul szerintük a kampányra is hatással lehet a vizsgálat.

„Több mint 9 hónappal a várható magyarországi választások előtt – tehát azt gondolom, hogy messze vagyunk még a kampánytól, hivatalosan a kampány nem kezdődött el, tehát nem a kampányba avatkozik be ez a látogatás. Ez a normális munkája az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának. Ehhez kértük a kormány együttműködését, amit sajnos meglehetősen nehezen kaptunk meg” – ezt már a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek mondta.

A szokásostól eltérő módon a kormány nem segítette a bizottság munkáját, illetve nem könnyítette meg a kapcsolatfelvételt az ellenőrzés alá vont projektek megvalósításáért felelős cégekkel, illetve állami szervekkel. Az egyik legtöbbet kritizált – uniós forrásból épült gigaberuházás – a 4-es metró megtekintése azonban zökkenőmentesen indult.

Az ellenőrök a 10 állomásból csak a budai oldalon található 5 megállót látták – menet közben. A zsúfolt utazás után a kelenföldi végállomáson található irányítóközpontban – a sajtó elől elzárva – tehetik fel a felmerült kérdéseiket a projekt megvalósulásával és finanszírozásával kapcsolatban.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint sokatmondó az, hogy a csalásokat vizsgáló bizottság a legfőbb ügyészt is kérdezi.

„A legfőbb ügyészt egy 6 vagy 7 tagú delegáció fogja támogatni ezen a tárgyaláson, ahol az egyik alapvető kérdés, az nyilvánvalóan az lesz, hogy, mint Önök is tudják, az OLAF igen sok esetben állapította meg azt, hogy fölvetődik a gyanúja a korrupciónak az EU-s pénzek fölhasználásával kapcsolatban, és tudjuk, hogy a magyar ügyészség ezeknek az eseteknek a döntő többségében – két vagy három esetet kivéve – mind visszautasította azt, hogy tényleges nyomozást folytasson ebben az ügyben” – így Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége Polt Péter mellett találkozik: Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkárral, valamint Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!