2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Nem lesz megszorítás a 2015-ös költségvetésben

Semmiféle megszorítás nem lesz a 2015-ös költségvetésben – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta, hogy a jövő évi büdzsé a munkahelyteremtést és a növekedést szolgálja majd. Az emberi erőforrások minisztere pedig annyit már elárult a készülő költségvetésről, hogy tárcája jövőre jelentős többletforrásokhoz jut.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy 2010 óta a magyar gazdaság egy konszolidációt követően növekedési pályára állt, ezért semmi szükség a kiadások drasztikus csökkentésére. Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy a kormány 3 százalék alatt tartotta az államháztartás hiányát, az államadósság 3 éve csökkenő tendenciát mutat, ráadásul az idei második negyedévben Magyarország gazdasága növekedett a legnagyobb mértékben az Európai Unióban.

„Olyan költségvetés fog születni, amely alapvetően a növekedésre és a munkahelyteremtésre fog fókuszálni. A kormánynak az a célja, hogy Magyarországon minél több ember dolgozzon, minél több ember tudja jövedelmen keresztül eltartani a családját. A növekedést szeretnénk ösztönözni, hiszen most már nem annyira az adósság féken tartása, hanem inkább a növekedés a legfontosabb célunk. Ebből a szempontból tehát egy nagyon jó költségvetés fog születni, amely tekintettel van a vállalkozások, a gazdaság és az emberek érdekeire” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Lesz változás az adótörvényekben, de alapvetően a bürokrácia csökkentése a cél – ezt már a nemzetgazdasági tárca államtitkára nyilatkozta a Kossuth rádióban. Tállai András a miniszterhez hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetésben a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre összpontosít a kabinet.

– Alapvetően az adórendszerben változás nem várható, természetes, hogy korrekciók lesznek az adótörvényeken belül, itt elsősorban az adózók bürokráciáját szeretnénk csökkenteni, de mint minden adótörvényben, lesznek pozitív dolgok, amelyek pozitívan érintik az adózókat, és hát bizonyára lesznek olyanok is, amelyeknek esetleg nem mindenki fog örülni – közölte Tállai András.

Kedden egész nap a jövő évi büdzséről tárgyalt kihelyezett ülésén a kormány, de végleges döntések még nem születtek. Az emberi erőforrások minisztere is csak annyit árult el a Hír TV kérdésére, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére tárcája több pénzből gazdálkodhat majd jövőre.

– A mi minisztériumunknál lesz egy jelentős emelkedés a különböző ágazatokban, úgyhogy én optimista vagyok, csak azért nem akarom elkiabálni, mert szombaton lesz a végső döntés, hogy milyen költségvetést nyújtunk be, és ha meghallja Varga miniszter úr, hogy elégedett vagyok, akkor rontom a pozíciómat, úgyhogy kérem, ezt azért ne írja meg olyan határozottan – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán ugyanakkor bejelentette, hogy a kötelező óvodáztatás jövő évi bevezetését és a kisgyermekkori nevelést 1,3 milliárd forinttal, az egészségügyi dolgozók képzését és pályán maradását pedig 2,5 milliárddal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2014–2020-as uniós fejlesztési forrásokból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!