2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem hagyják, hogy a VW-botrány autóipari botrány legyen

2015. október 10., szombat 11:03, frissítve: vasárnap 10:44

A német kormány meg fogja akadályozni, hogy a Volkswagen-botrány után más autógyártók ellen is vizsgálat induljon a kibocsátási normák betartása miatt. Ezt Angela Merkel közölte. A német kancellár szerint az autóipar túl sok munkahelyet jelent a német gazdaságnak, ezért nem hagyják, hogy a német cégek eladásai csökkenjenek.

Még csütörtökön razziázott a Volkswagen központjában, Volksburgban 50 rendőr és három ügyész. Olyan dokumentumokat kerestek, amelyek azt bizonyítják, hogy a cégvezetők 2007 óta tudtak a dízelautók károsanyag-kibocsátásának a manipulálásáról.

„Szeretnénk tisztázni, hogy kik tették lehetővé, illetve kik engedélyezték a visszaélést, és kik a felelősei annak, hogy ez a gyakorlat 2007 óta zajlott. Emellett azokat is keressük, akik bűnpártolást követtek el azzal, hogy tudtak a gyakorlatról, de nem tettek semmit a megváltoztatása érdekében” – közölte Klaus Ziehe, az üggyel foglalkozó ügyész.

A Volkswagen észak-amerikai divíziójának a vezetője csütörtökön vallott a kongresszus előtt, és azt mondta: csak néhány mérnök és igazgató tudott a csalásról, a kibocsátási értékek manipulálása nem volt köztudott a cégen belül. A német kancellár egyértelművé tette: nem hagyják, hogy a Volkswagen-botrányból autóipari botrány legyen, továbbra is csak a Volkswagen ellen nyomoznak, más cégek gyakorlatát nem vizsgálják, pedig a független környezetvédelmi méréseken a legtöbb gyártó dízelei megbuktak.

„Bárki, aki a teljes autóipart támadná azért, mert egy cég egy részlege visszaélést követett el, az nemcsak az autóiparral, hanem a német kormányszövetséggel száll szembe. Túl sok munkahely függ ettől” – hangsúlyozta Merkel.

Egy svéd jelentés szerint az autógyártók már a 90-es évek óta manipulálják a dízel- és benzinüzemű autók kibocsátási mutatóit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!