2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Nagy a baj, de ezekről a miniszter nem akart beszélni

2016. augusztus 22., hétfő 17:23, frissítve: hétfő 17:58

Veszélyben van több gyümölcs betakarítása, mert a termelők nem találnak embert a munkára. Tönkremehet például az alma, a körte vagy a barack egy része is. A Hír TV-nek nyilatkozó gazda szerint a közmunka csak árt a kertészeteknek, a hosszú távú megoldások keresésében pedig nem tartja együttműködőnek a kormányt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezekre a kérdésekre nem szeretett volna válaszolni.

Néhány napja még érett volt a málna az egyik Somogy megyei kertészetben. A Hír TV-nek nyilatkozó gazda akkor arra panaszkodott, hogy a termés hamarosan megromlik, mert nincs, aki leszedje. „Borzasztó munkaigényes, tehát ugyanolyan munkavédelem szükséges, mint akár egy szőlőhöz, és ezt nem lehet gépesíteni, kell hozzá munkaerő. És még a munkabér sincs megfizetve” – tette hozzá Liber János málnatermelő.

A terméktanács társelnöke szerint nem csak a málna van veszélyben. A munkaerőhiány évek óta minden kertészeti ágazatban problémát jelent. És minél több a termés, annál nagyobb a veszteség. Tízmilliárdos kieséssel számolnak évente.

„Az egyik megoldás szerintem igen radikális, ez a közmunkaprogram jelentős korlátozása, vagy akár megszüntetése lenne, ez 100-200 ezer főt talán biztosíthatna a munkaerőpiacon. A másik egy hosszabb távú megoldás: a termelés színvonalának nagyon jelentős javítása kellene ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is ki tudják gazdálkodni a nyugat-európai színvonalú béreket. Alapvetően ez lenne az eszköze annak, hogy a munkaerőt hazahozzuk vagy a külföldi munkaerőt ide csábítsuk” – mondta Apáti Ferenc.

A termelők a kormánytól várnának segítséget. A Hír TV szerette volna megkérdezni Fazekas Sándort, a szaktárca miniszterét, hogy mit gondol a termelők javaslatairól, de nem akart nyilatkozni.

Szüret idején nagyjából tízszer több emberre van szükség egy gyümölcsösben, mint egész évben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!