MTA: nem csökken a szakképzettek száma

SZA, 2017. február 28., kedd 08:36, frissítve: kedd 11:31
Mindössze az összetétele változott meg.

A közhiedelemmel ellentétben nem csökken drasztikusan a középfokú szakképzettséggel rendelkezők száma, azonban az összetétel megváltozott – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a közoktatás helyzetéről tartott konferencián.

Varga Júlia szerint az utóbbi évtizedek bebizonyították, hogy az oktatás helyzete látványosan és szorosan összefügg a gazdaság teljesítményével.

„Sokféle egyéni és társadalmi haszna van az oktatásnak. Az egyéni hasznok között mindenképpen a jobb foglalkoztatási esélyek, a nagyobb keresetek, a kisebb állásvesztési esélyeket lehet fölsorolni, aminek az lesz a következménye, hogy az emberek az életpályájuk végére többet fognak keresni. Ezenkívül jobb egészségi állapotban vannak, és hosszabb az élettartalmuk, aminek értelemszerűen gazdasági haszna is van. Persze az életminőségüket is javítja. És emellett a legfontosabb társadalmi hasznát, gazdasági hasznát, azt a nagyobb gazdasági növekedésbe szoktuk összefoglalni” – mondta el Varga Júlia.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés