2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Moody’s: Bizonytalan időszak vár a brit gazdaságra

2016. június 25., szombat 08:27, frissítve: szombat 12:42

A világgazdaságra is kihat a brexit. Nagy-Britanniának – fennmaradása esetén – újra kell tárgyalnia gazdasági szerződéseit, és rendeznie kell gazdasági kapcsolatait a világgal. Az Egyesült Államok speciális partnernek tekinti a szigetországot, de figyelemmel kíséri a fejleményeket Oroszország is.

Egy fokozattal rontotta a brit adósbesorolást az egyik nagy hitelminősítő. Az indoklás szerint elhúzódó, bizonytalan időszak vár a brit gazdaságra. A Moody’s úgy véli, évekig eltart, mire Nagy-Britannia újratárgyalja kereskedelmi kapcsolatait az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Az amerikai elnök a kiválás gazdasági következményeiről egyeztetett David Cameron brit miniszterelnökkel.

„Megállapodtunk abban, hogy a gazdasági és pénzügyi tárgyaló csoportok közeli kapcsolatban maradnak, mi pedig a figyelmünket a gazdasági növekedésre és a pénzügyi stabilitásra fordítjuk. Miközben Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonya megváltozik, egy dolog biztos nem változik: a népeink közötti speciális kapcsolatok. Az kitart, az EU pedig megkerülhetetlen partnerünk marad” – mondta az amerikai elnök, Barack Obama.

A New York-i tőzsde csökkenéssel reagált a csütörtöki népszavazás kimenetelére. A legfontosabb mutatónak számító Dow Jones index záráskor 3,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy nappal korábban, a technológiai papírok mutatója, a Nasdaq pedig 4,1 százalékkal esett vissza. Az orosz miniszterelnök a referendumot brit belügynek nevezte, de szerinte annak gazdasági hatása világméretű lesz.

„Komoly ingadozások voltak a termény- és pénzügyi piacokon. Ami persze nem tesz bennünket boldoggá. Ez további veszélyt jelent a világgazdaság és az orosz gazdaság számára is, hiszen a világgazdaság része vagyunk. Most nagyon fontos, hogy elemezzük a következményeket, és meghozzuk a döntést az orosz gazdaság védelmében, amit a kormány meg is hoz” – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

A gazdasági elemzők szerint a befektetők és a piaci szereplők többsége nem számított a kilépésre, ezért néhány napot még várni kell, hogy az első sokk után felmérhetők legyenek a valódi piaci hatások. Az viszont már biztos, hogy Nagy-Britannia kilépésével az eddigi közös piac kevésbé lesz egységes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!