2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Gazdaság

Minimálbér-emelés, és ami mögötte van

Január elsejétől 93-ról 98 ezerre, szakmunkások esetében 108-ról 114 ezer forintra nő a minimálbér. A kevés alkalmazottal működő vállalkozások ezeket a plusz terheket csak nehezen tudják kigazdálkodni. Az állam ugyan fél évig átvállalja a költségeket, de ennek mikéntjéről még semmit nem tudnak az érintettek.

Budai Ferenc festéssel-mázolással foglalkozó cégének hat alkalmazottja van. Valamennyien a szakmunkás-minimálbért kapják, amely január 1-jétől bruttó 108 ezer forintról 114 ezerre nőtt. „Nagyon nehéz kigazdálkodni. Főleg azért, mert a változtatás téli időszakban következett be, amikor köztudomású, az építőiparban a legkevesebb a munkalehetőség. A másik pedig, hogy ha látnánk egy folyamatos és kiszámítható gazdasági helyzetet, akkor nem okozna gondot, de így nagyon sok mikrovállalkozásnál probléma” – mondta a vállalkozó.


A Kaposvár melletti vágóhídon borjú, bárány- és birkahúst dolgoznak fel. A cég 22 alkalmazottal működik, 18-an minimálbérért dolgoznak. Tavaly a tulajdonos a többiek fizetését is megemelte a kormány által elvárt mértékben, hogy indulhasson pályázatokon. „Mi, akik a fejlesztést csak külső segítséggel, külső forrásból tudjuk megoldani, természetesen megléptük az 5 százalék bérfejlesztést. Az idei körülbelül négy és fél százalék újabb bérnövekedést és bértömeg-növekedést jelent. Ez a versenyképességünket igencsak gyengíti” – fogalmazott Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A minimálbér bruttó 93-ról 98 ezer forintra emelkedett idén. A költségeket az állam az első félévben átvállalja 11, kevésbé nyereséges ágazatban. A Vállalkozók Országos Szövetsége gyors ügyintézésben bízik. „A mi kérésünk az, hogy gyorsan készüljön el az adatlap. Világos, áttekinthető, egyszerű legyen. Ezt be tudja nyújtani mindenki január hónapban. Már megkapják február hónapra a pénzt, és azt követően ütemesen egészen félévig. Félévkor kell készíteni elszámolást” – szögezte le Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.



A minimálbér-emelés költségének ellentételezésére 10 milliárd forintot különítettek el az idei költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!