2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Minden eddiginél nagyobb reklámhadjáratot indít a kormány

2016. március 17., csütörtök 20:19, frissítve: csütörtök 20:19

A tejtermelők az olcsó szlovák tej miatt demonstrációra készülnek, a kormány pedig minden eddiginél nagyobb reklámhadjáratot indít a magyar tej népszerűsítésére. A Földművelésügyi Minisztérium és a Tej Terméktanács 420 millió forintos programjával szeretnék rávenni a fogyasztókat arra, hogy minél több tejet vásároljanak.

Az etyeki tehenészet 73 forintot kap egy liter tejért, miközben az önköltségi ár 105 forint. A magyar dobozos tej 250-280 forint a boltban, a szlovák 100 forinttal olcsóbb. A hatóságok is tudják, hogy az importőrök egy része elcsalja az áfát. „Ugyanaz a tej, ugyanaz a minőség, ugyanabban a dobozban, lehet, hogy ugyanannak a gyártónak, ugyanaznapi gyártása Szlovákiában 60-70 forinttal drágább, mint Magyarországon, akkor ez bizony elgondolkoztat szerintem mindenkit, hogy lehetséges a dolog? Vélhetőleg, törvénytelen úton kerülnek ilyen olcsón a polcokra ezek a termékek” – mondja Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója.

Az orosz embargó túltermeléshez vezetett az Európai Unióban, a tejfeleslegnek mindenki piacot keres. „Ebben az évben tapasztalhatjuk azt, hogy az Európai Unió nagy tejtermelő tagállamai dömpingáron próbálják ezt a túltermelést levezetni és egy kicsit úgy érezzük, minthogyha a magyar termelői kört szeretnék tönkretenni, azt gondolom, hogy ezt meg kellene akadályozni” – jegyezte meg Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Tejjel koccintottak az új propagandára, 420 millió forintból népszerűsítik az üzletekben a magyar tejet. A termelők által régóta szorgalmazott áfacsökkentésre még várni kell. „Az áfacsökkentéssel a tárca már több év óta foglalkozik, ez egy folyamat, illetve jó néhány olyan döntés született már, ami látszik, hogy a húsáruknál a hasított félsertés és sertéshúsnál, hasított marhánál eredményes volt, vizsgáljuk azt, hogy ezeknek milyen a hatása a fogyasztásra, és ennek a függvényében lehet majd döntést hozni további áfacsökkentésről is” – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az orosz embargó bevezetése óta nőtt a magyar élelmiszerek iránti kereslet Szerbiában. Hivatalosan nem tudni, hogy az orosz tilalom kijátszásáról van-e szó, és a magyar termékek szerb csomagolásban, szerb áruként kerülnek-e az orosz piacra. „A magyar–szerb kereskedelmi forgalom összességében körülbelül 1,8 milliárd euró, és két év alatt 4,5 milliárd dollárnyi exportot vesztettünk Oroszország irányába, tehát a dimenziók közel sincsenek hasonló szinten, tehát a Szerbiába irányuló élelmiszeripari export növekedése csak nagyon kis mértékben tudta kompenzálni az Oroszország irányú kiesésünket” – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tejtermelők demonstrációra készülnek, pénteken az egyik legnagyobb hazai tejimportőr székháza előtt tüntetnek Balatonfüreden.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!