2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Gazdaság

Mexikó kormánya cáfolja Trump állítását

Donald Trump azt állítja, megegyezett a mexikói kormánnyal arról, hogy ott maradnak a migránskaraván tagjai, amíg nem bírálja el az Egyesült Államok a menedékjogi kérelmüket. A hamarosan felálló új mexikói kormány azonban nem tud ilyen egyezségről.

  • Mexikó kormánya cáfolja Trump állítását

Tijuanában, a mexikói határvárosban önkéntesek látják el élelmiszerrel az itt várakozó migránsok ezreit. A közép-amerikai karaván tagjai több mint 4000 kilométert tettek meg, mire az Egyesült Államok déli határához értek, és akár hónapokra is itt rekedhetnek.

„Kétségbeejtő helyzetben vagyunk, nagyon reménykedünk a pozitív válaszban. Reméljük, a hatóságok egyezségre jutnak. Nem akarunk rosszat a mexikóiaknak. Azt szeretnénk, ha karácsonyra jó híreket kapnánk, ha a családomnak jó híreket küldhetnék Hondurasba” – nyilatkozta egy hondurasi bevándorló.

Az amerikai oldalon 5800 katona várja őket, Donald Trump elnök pedig mindent megtesz, hogy ne jussanak be az országba. Legutóbb a Twitteren arról számolt be, hogy megegyezett a mexikói vezetéssel, és minden bevándorló ott marad, amíg egyenként el nem bírálják a menedékjogi kérelmüket az amerikai hatóságok.

Mexikó viszont azt mondja, nem érkezett ilyen hivatalos megkeresés Washingtontól, vagyis nem egyeztek meg semmiben. A helyzetet bonyolítja, hogy a közép-amerikai országban épp kormányváltás zajlik, és az új kabinet csak decembertől hozhat ilyen döntéseket. Egyelőre a tijuanai hatóságok is kivárnak.

„Napokon belül beiktatják az új kormányt. Arra kértük őket, hogy alkalmazzák a gyakorlatban a törvényeket, hogy határozzanak ezeknek az embereknek a migrációs státuszáról, amilyen gyorsan csak lehet. Tudniuk kell, hogy átkelhetnek-e az Egyesült Államokba, vagy esetleg lehetőséget kapnak Mexikótól a maradásra” – mondta egy tujuanai kormánytisztviselő.

A helyi vezetés arra számít, hogy az elkövetkező hetekben összesen 9 ezer migráns torlódhat fel az amerikai határnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!