2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Gazdaság

Mentesülhet az MNB a tranzakciós illeték alól

Nem zárta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, hogy a 2013-as költségvetés módosításai után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mentesül a tranzakciós illeték megfizetése alól. Cséfalvay Zoltán szerint ezt támasztják alá azok a háttérszámítások, amelyeket a Költségvetési Tanács (KT) kérésére készítettek el augusztus 20-ra.

Elkészültek a Nemzetgazdasági Minisztériumban a 2013-as költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok és az új adótörvények hatásait alátámasztó hatástanulmányok. Ezeket a Költségvetési Tanács is véleményezni fogja, a testület azért kért információkat, mert a július 12-én elfogadott költségvetési törvényjavaslat fejezeti főösszegei módosultak a munkahelyvédelmi akcióterv miatt.

Cséfalvay Zoltán szerint a költségvetés jelenlegi változata – egyebek mellett – nem tervez az EU/IMF-megállapodással. A tárcánál egyelőre annyit közöltek, hogy a KT észrevételei alapján módosulhat a tranzakciós illeték, a kisvállalati adó és a tételes vállalati adózás is. Az államtitkár azt sem tarja kizártnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank mentesül a tranzakciós illeték megfizetése alól.

Az MNO információi szerint a 2013-as költségvetés szokatlanul korai benyújtásával és elfogadásával a kormánynak az volt a célja, hogy az IMF-tárgyalásokon ne támasszanak vele szemben teljesíthetetlen feltételeket. Összehasonlításképpen: tavaly szeptember végén nyújtották be a költségvetést.

Gazdaságpolitikai korrekcióra lehet szükség ahhoz, hogy létrejöjjön az IMF/EU-megállapodás, gondot okozhat az MNB-re kirótt tranzakciós illeték – mondta korábban Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke egy rádióműsorban.

A Magyar Nemzet augusztus elején arról cikkezett, hogy  a kormány a jövő évi költségvetés módosított verziójában már nem számol a jegybanki tranzakciós illetékből származó bevételekkel. Szakértők szerint a kormány a kiadási oldalt igyekszik lefaragni, hogy fenntartható legyen a költségvetés. Mint ismert, a járulékcsökkentési program költségeit részben a jegybankot érintő tranzakciós illetékből fedezték volna, ám a kezdeményezés éles ellenállásba ütközött.

„A háttértanulmány azokat a számításokat tartalmazza, amelyeket a Költségvetési Tanács kérdésként megfogalmazott. Kitér a tranzakciós illetékre, kitér az EU/IMF-megállapodás kamatcsökkentő hatásaira, a munkahelyvédelmi akcióterv költségvetési vonatkozásaira. Ezek válaszolnak a KT kérdéseire” – fűzte hozzá az államtitkár.

Célszerű hosszú távú lépések

A Költségvetési Tanácsnál már a héten hozzákezdenek a 2013-as büdzsé hatástanulmányainak elemzéséhez. Kovács Árpád, a testület elnöke továbbra is fenntartja, hogy a 2013. évi növekedési kockázatok miatt a gazdasági növekedés csak a fele lehet a korábban tervezett 1,6 százaléknak.

„Itt lényegi változásokra is sor fog kerülni, hogy ezek milyen formában valósulnak meg – módosító indítvány formájában, bizottsági módosítóval, vagy esetleg hozzányúlnak a költségvetéshez –, abban nem én vagyok az illetékes, de az előfordulhat, hogy olyan dokumentumokat is kapunk, amit néhány nap alatt véleményezni kell. A bevételi oldalt is hozzá kell rendelni a kiadási oldalhoz; a hosszú távú lépések, a munkahelyvédelmi lépések gazdaságfejlesztési célszerűsége vitathatatlan” – mondta el a KT elnöke.

Egyeztetések kezdődnek

Augusztus elején Kovács Árpád a Népszabadság internetes oldalán azt nyilatkozta: a KT véleménye szerint a 2013-as költségvetés a jelenlegi formájában finanszírozható, és az államadósság-szabály is betartható a kétségtelenül meglévő kockázatok mellett is, feltételezve, hogy nem romlik tovább a gazdasági környezet. Kovács korábban a Hír TV Rájátszás című műsorában közölte, ha a kormány nem veti ki a tranzakciós adót a jegybankra, a keletkezett hiányt a szuperbruttó fokozatos kivezetésével, valamint egy szolidaritási adó kivetésével lehetne pótolni.

A dokumentumokról a minisztérium és a tanács között további felső vezetői egyeztetések lesznek a következő napokban. A 2013-as költségvetést a módosítók után már szeptemberben elfogadhatja az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz

Az idei európai parlamenti (EP-) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!