2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Mélyül a holland tojásbotrány

2017. augusztus 9., szerda 15:55, frissítve: szerda 16:16

Több európai országban is nyomoznak a holland szennyezett tojások ügyében. A német mezőgazdasági miniszter bűncselekményről beszél, az Európai Bizottság pedig azt vizsgálja, hogy a belga kormány időben figyelmeztette-e az uniót a veszélyre.

Ötvenhét belga baromfifarmot zárattak be a hatóságok az átvizsgálás idejére a Hollandiából múlt héten indult szennyezett tojások okozta botrány kapcsán. Volt olyan telep, amelyen nem találták nyomát az emberekre veszélyes, fipronil nevű rovarirtó szernek, de nem minden farm volt ilyen szerencsés.

„Normális esetben naponta kilencvenezer tojást termelünk. A vizsgálat után sikerült eladnom az összeset annak ellenére, hogy tíz napig álltak itt. Szóval a kár nem nagy, mert nem használtam ezt a szert. Akik használták, azoknak ez nagy csapás, mert meg kellett semmisíteniük a tojásokat és a csirkéket” – nyilatkozta egy belga gazda.

Hollandiában nagyobb a kár, ott több millió szárnyas vágására lehet szükség azokon a farmokon, ahol használták a holland cég fipronillal kevert fertőtlenítőszerét.

Németország mezőgazdasági minisztere bűncselekményről beszél, ott a szennyezett tojásokból tizenkét tartományba jutott, a legtöbb a Hollandiával szomszédos Alsó-Szászországba. „Feltételezzük, hogy az érintett alsó-szászországi cégek tizenhatmillió tojást adtak el. Tisztában vagyunk azzal, hogy a belga hatóságok szerint már júniusban forgalomba kerülhetett a tiltott vegyszer” – nyilatkozta Christian Meyer.

Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a belga kormány időben jelezte-e a problémát. „Már tart a nyomozás annak kiderítése érdekében, hogy a belga hatóságok pontosan mikor értesültek a szennyezésről. Egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy bármilyen szabályt megsértettek volna” – közölte Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője.

Magyarországra nem jutott szennyezett tojásokból az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint, de augusztus végéig célzottan ellenőrzik a hazánkba érkező tojástermékeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!