2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Mélyponton az olaj ára, a dollárt is megingatta

2016. január 13., szerda 11:00

13 éves mélypontra esett az amerikai könnyűolaj hordójának ára – a 30 dollár alatti árfolyam megingatta a dollár árfolyamát is. A venezuelai elnök az OPEC-országok összefogását sürgette.

Több mint tizenkét éves mélypontra, 30 dollár alá esett az Amerikában irányadó West Texas Intermediate könnyűolajfajta hordónkénti ára a New York-i árupiacon. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj még tartja magát. „Nagyon sok az érzékenység a globális növekedés tekintetében és abban, hogy az olajárak összeomlása vajon a világgazdaság erejének, a fogyasztói és ipari keresletnek meghatározó negatív változását jelzi elő” – mondta Alec Young, az Oppenheimer Funds befektetési stratégája.

A vezető New York-i tőzsdeindexek és az olajárak csökkenésével párhuzamosan a nemzetközi devizapiacon gyengülni kezdett a dollár. Tavaly több mint 30 százalékkal csökkent a kőolaj világpiaci ára, az idei év eleje óta pedig további csaknem 20 százalékkal lett olcsóbb a fekete arany. A túlkínálat és a nyomott kereslet által jellemezhető piac továbbra is nyomás alatt áll, mivel a kitermelők nem hajlandók visszafogni a termelést.

Venezuelában közben az ország elnöke felszólította az olajügyi minisztert, hogy újra kezdjék el a tárgyalásokat az olajkitermelő OPEC- és nem OPEC-tag országokkal. „Arra utasítottam Eulogio Del Pino minisztert, hogy kezdje újra az egyeztetéseket az olajkitermelő országok szövetségével és a nem szövetségi tag országokkal annak érdekében, hogy megállítsuk az árháborút és rendet tegyünk az olajpiacon. Együtt kell működni Oroszországgal, Szaúd-Arábiával, minden OPEC- és nem OPEC-tag országgal, akikhez ragaszkodunk és ragaszkodni is fogunk, hogy a piac- és olajár-helyreállítási formulát kidolgozzunk” – mondta Nicolas Maduro.

A recesszió sújtotta Venezuelának különösen fontos lenne az olajárak emelkedése, ugyanis a latin-amerikai ország devizabevételének 96 százaléka az olajból származik. Az elemzők az olajár további csökkenését is várják, ennek oka pedig az lehet, hogy az OPEC második legnagyobb olajkitermelő országa, Irak több mint 3,6 millió hordónyi olaj exportját tervezi naponta a februári hónapban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!