2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Méhészek: Szigorúbb szabályokat az uniósnál!

2015. november 20., péntek 20:37, frissítve: péntek 20:51

Az uniós szabályozásnál szigorúbb magyar szabályozást szeretnének a méhészek a hamisítások megelőzéséhez. A napokban derült ki, hogy a hipermarketekben kapható mézek jelentős része kínai adalékot tartalmaz. A mézhamisításban érintett termékeket az országos főállatorvos azonnali hatállyal levetette a boltok polcairól.

Idén jó közepes szezont zártak a méhészek. Bár az időjárás nem volt a legkegyesebb, a májusi akácvirágzás idején azért mindenki bizakodó volt. „Ha az időjárás is úgy alakul, és úgy kedvez, akkor dandárvirágzásra még jó lehet a mézelése neki” – nyilatkozta még májusban Stvorecz Csaba méhész. Végül akácból valóban több termett a tavalyinál, az aszályos nyár azonban nem kedvezett a vegyes virágmézeknek.

Idén országszerte több száz iskola és mintegy 86 ezer gyerek vett részt a Szlovéniából indult kezdeményezésben, amelynek célja a mézfogyasztás népszerűsítése volt. Szlovénia magyarországi nagykövete szerint a rendezvény abban is segít, hogy az egyes tagállamok összefogva küzdhessenek a mézhamisítás ellen. „Az Európai Unió keretein belül a különböző intézményeken keresztül kezdeményezéseket tesznek, amelyek közös megállapításokon alapulnak, és megnyerik a többi országok támogatását, és máris el tudnak érni eredményeket” – vélekedett Ksenija Skrilec nagykövet.

A napokban azonban kiderült, a hipermarketekben kapható mézek jelentős része kínai adalékot tartalmaz, tehát ipari méznek minősül. Az érintett termékeket az országos főállatorvos azonnali hatállyal ki is vonatta a forgalomból. A történtek fényében a hamisítványok ellen a magyar méhészek az uniós szabályoknál is szigorúbban lépnének fel.

„Hallottam arról, hogy esetlegesen Olaszországban van az Európai Unió szabályainál szigorúbb rendelkezés. Tettünk már annak érdekében, hogy ezt az információt teljes értékűen megkapjuk és esetlegesen tudjuk kezelni. Ha Olaszországban valóban van ilyen, akkor, ugye, mi ezt szakmai úton és elsősorban az FM részére ezeket az információkat meg fogjuk adni” – közölte Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A hazai mézfogyasztás az elmúlt öt évben megduplázódott: míg 2010-ben csupán 30 dekagramm volt személyenként évente, idén már a 70 dekagrammot is meghaladja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!