2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Megújulnak az ezerforintos bankjegyek

2017. augusztus 23., szerda 12:58, frissítve: szerda 15:38

Az új bankó már augusztus 24-től törvényes fizetőeszközzé válik, de a Magyar Nemzeti Bank féléves felkészülési időt ad a készpénzellátás szereplőinek, így a bankjegyelfogadó és -feldolgozó automaták üzemeltetőinek az új pénzek kezelésére.

A készpénzforgalomban jövő márciustól fizethet a lakosság a megújított ezerforintossal. A jelenlegi ezreseket 2018. október 31-ig lehet majd használni, jövő novembertől már csak a megújított bankjegyekkel lehet majd fizetni. A régi ezreseket a hitelintézetek és a posta még három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át az új ezerforintosokra.

A bankjegyek megújítása összességében több milliárd forintba kerül. „A jegybank nem azért gyárt bankjegyeket, mert bankjegyet cserél, hanem azért gyárt bankjegyeket, mert a bankjegyeket pótolni kell. Évente körülbelül 50-70 tonnányi bankjegyet semmisít meg a jegybank, olyan bankjegyeket, amelyek elhasználódtak, elrongyolódtak, elkoszolódtak. Az extra költség gyakorlatilag csak a cserének a költsége, és ahogy ezt a korábbiakban is elmondtuk, körülbelül a teljes cserére vonatkozóan négy-öt milliárd forint” – emelte ki Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!