2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Megtérülőnek tartják Paks II.-t, de nem így

2015. december 23., szerda 19:42, frissítve: péntek 08:02

Duplájára kell emelni az áram árát ahhoz, hogy a paksi atomerőmű bővítése a hatvan évre tervezett üzemelés alatt megtérüljön – ez áll abban a tanulmányban, amelyet a kormányzat internetes oldalán tettek közzé.

A kabinet közleménye azt hangsúlyozza: független nemzetközi tanácsadók is megtérülőnek tartják a Paks II.-beruházást, a Rothschild nemzetközi bankház elemzését a kormány az uniós versenyjogi biztosnak is elküldte. A tanulmány azonban 65 eurós tőzsdei árral számol, miközben a kormányzati nyilatkozatok folyamatosan arról szóltak, hogy a paksi bővítés az olcsó áram feltétele.

A Párbeszéd Magyarországért szerint bebizonyosodott, hogy nem szabad megvalósítani a paksi bővítést. Az ellenzéki párt szerint a független szakértők közül senki nem számol azzal, hogy az áramár a kétszeresére nőhet, márpedig a paksi beruházás megtérüléséhez erre lenne szükség. Jávor Benedek a Hír TV-nek nyilatkozva elképesztőnek nevezte, hogy a kormány az oroszokkal kötött szerződés aláírása után egy évvel rendel megvalósíthatósági tanulmányt egy több ezermilliárd forintos projekthez.

„Ilyet a világ nem látott, hogy előbb kössünk nemzetközi szerződéseket egy projektre, majd utána tisztázzuk, hogy kifizetődő-e vagy sem. Az a tanulmány, amelyet most nyilvánosságra hozott a kormány, valóban azzal a következtetéssel zárul, hogy a paksi bővítés megérheti. Azonban a kormány elfelejti azt hozzátenni, hogy a tanulmány a jelenlegit két-háromszorosan meghaladó áramár mellett valószínűsíti ezt. A dologhoz hozzátartozik az is, hogy a független elemzők egyike sem számol ilyen mértékű áramár-emelkedéssel” – fogalmazott a PM európai parlamenti képviselője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!