2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Megszenvednénk a britek kilépését

2016. június 23., csütörtök 15:59, frissítve: csütörtök 16:02

Magyarország ezermilliárd forintot bukna, ha kilépnének a britek az Európai Unióból a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály ezért a maradáspártiak győzelmében bízik. A külügyminiszter szerint fel sem merült a kormányban, hogy a kilépéspártiak győzelme esetén a magyarok is fontolóra vegyék az unióból való távozást.

„Ha röviden kell válaszoljak, azt mondom: nem, ha hosszabban: nem, semmiképpen sem” – Szijjártó Péter így reagált arra a hírre, miszerint a külföldi sajtó azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság esetleges kilépése után a magyarok is követnék a példát. „Magyarország jövője az Európai Unióban van, egy erős Magyarország jövője pedig egy erős Európai Unióban van. Magyarország nagyon sokat profitált az uniós tagságból, és az unió is nagyon sokat profitált Magyarország tagságából” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A britek unióból való esetleges kilépése azonban így is hatással lehet a magyar gazdaságra, a nemzetgazdasági miniszter szerint akár 0,3 százalékos GDP-visszaesést is eredményezhet a magyar–brit külkereskedelmi kapcsolatok miatt. „Együtt erősebbek vagyunk, de azt is meg tudjuk érteni és el tudjuk fogadni, hogy ha úgy döntenek esetleg, hogy az unióból ki kívánnak lépni. Nyilván ez hosszú jogi procedúra. Nem hiszem, hogy két vagy három nap múlva minden kérdést lehet rendezni. Magyarország sajnálná ezt a döntést” – nyilatkozta Varga Mihály.

Az úgynevezett brexitre a Magyar Nemzeti Bank is felkészült – mondta a Hír TV kérdésére az intézmény ügyvezető igazgatója. „Szorosan nyomon követjük a folyamatokat, hogy milyen lépésekre van szükség. Úgy gondolom, korai bármit mondani, értelemszerűen meg kell várni, hogy  milyen eredmények születnek a szavazáson, másrészt pedig azt, hogy milyen reakciókat adnak rá az egyes jegybankok” – mondta Virág Barnabás.

Közben jelentősen erősödött a font a csütörtöki londoni kereskedésben, miután a piac bízik abban, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!