2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Mégsem akkora siker a közmunkaprogram

2015. december 4., péntek 19:46, frissítve: vasárnap 08:38

A Belügyminisztérium által közzétett adatokból kiderül, hogy a közfoglalkoztatás rendszeréből kikerülők csupán 19 százaléka talált munkát, de azoknál is csekély az arány, akik a program részeként nyújtott oktatásban vettek részt. Az ellenzéki pártok szerint a közmunkaprogram a kormány kudarca.

A közfoglalkoztatásban jól teljesítő, mintegy ötven önkormányzatot jutalmazott pénteken a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor sikerként könyvelte el a program kiterjesztését. „Az embereknek munkát kell biztosítani, ha munka van, akkor mindenre van lehetőség. Munka nélkül megélni egy modern társadalomban sem lehet. A munka az, ami mindannyiunkat hozzásegíthet ahhoz, hogy javuljon az életminőségünk” – fogalmazott a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A Belügyminisztérium által napokban közzétett adatok azonban árnyalják a képet. 2015 első félévében ugyanis 224 ezren kerültek ki a közfoglalkoztatás rendszeréből, de csak 43 ezren találtak munkát. Azok sem jártak jobban, akik a közmunkaprogram részeként képzésen vettek részt. A képzést elvégzettek 14 százaléka tudott munkába lépni Borsod megyében, Szabolcsban 16 százalékuk, de Somogyban is kicsi az arány, mindössze 19 százalék.

A Híradónk által megkérdezett gazdasági elemző szerint a nem megfelelő oktatás miatt nem találnak munkát a programban részt vevők. „Rengetegen vettek részt a felzárkóztatási programokban, viszont a tapasztalatok azt mutatták, hogy ezekben a programokban nem azt tanították meg a közmunkásoknak, amire az adott piacon szükség lett volna” – véli Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője.

A Jobbik szerint a közmunkaprogram rosszul kitalált és korrupt. „Látszik, hogy azon korrupciótól átszőtt módon, ahogy a közmunka beteljesül, azon értelmetlen módon, ahogy településeken egész egyszerűen, teljesen felesleges, próbáltam finoman fogalmazni, és teljesen haszontalan tervezetekre megy el emberek ereje, anyagi erőforrások” – jelentett ki Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Az LMP szerint a kabinet gazdaságpolitikájának kudarca a közmunkaprogram. „Szerintünk nem siker a közfoglalkoztatás, mert nem az a siker, ha minél többen, hanem, ha minél kevesebben kerülnek a közmunkaprogramba. Ha egyre nagyobb a létszám, a kormánypolitika kudarcát mutatja, hiszen egyre többen szorulnak ki a munkaerőpiacról, ami egyre többe kerül az államnak. A foglalkoztatási statisztikák növelésének ez egy elég költséges és hazug módja” – nyilatkozta Gerstmár Ferenc, az ökopárt önkormányzati szakszóvivője.

A Fidesz közleményben szólította fel az ökopártot, hogy ne támadja a közmunkaprogramot, amely szerintük hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon már több mint négymillióan dolgoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!