2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Meglódult az infláció Argentínában

2016. július 1., péntek 11:20

A pénzromlás áprilisban elérte a 40 százalékot. Közben nyomozás folyik az előző elnök korrupciós ügyei miatt.

Pokrócos tüntetést tartottak Argentínában az egyre növekvő infláció miatt. Az emberek azért tekerték magukat takarókba, mert ezzel szeretnék jelezni, hogy a pénzromlás miatt nem képesek fizetni a fűtésszámlájukat sem.

„A számlák egyre nagyobb összegeket mutatnak, amelyek köszönő viszonyban sincsenek azzal, amennyit eddig fizettünk. Ez óriási hatással van a családi kiadásokra, az embereknek választaniuk kell, hogy kifizetik a számlákat vagy csak alapvető szükségleteiket elégítik ki” – mutatott rá a problémákra az egyik tüntető.

A dél-amerikai országban azért kezdett el romlani a pénz, mert az ország nemrég kinevezett elnöke megszüntette az állami támogatásokat. Az új elnök úgy gondolja, hogy a piacgazdaság bevezetése fellendíti a beruházásokat, és kiemeli a gazdaságot a recesszióból. Az eredmények azonban egyelőre nem jelentkeznek, az emberek nehezen jutnak munkához, a pénzromlás miatt pedig azok is elszegényednek, akiknek volt megtakarított pénzük. A növekvő infláció miatt az argentinok igyekeznek dollárra váltani a jövedelmüket.

„Ez szörnyű, az intézkedések nyomán az árfolyamok az egekig emelkednek. Tényleg nem tudom, hogy mi lesz. Tüntetnünk kell, mert a helyzet csak rosszabbra fordulhat” – panaszkodott egy másik demonstráló.

A peso árfolyamát az előző elnök is gyengítette, de ő nem gazdasági intézkedésekkel. A nemzeti bank korábban Cristina Fernández tudtával olyan devizaügyleteket bonyolított le, amelyekkel mesterségesen gyengítették a pesót, és ezzel ötmilliárd dolláros kárt okoztak az országnak

Argentínában májusban emeltek vádat Cristina Fernández ellen, akinek mandátuma tavaly decemberben járt le. A rendőrök most éppen házkutatást tartanak a volt államfő egyik ingatlanában. Nyolcévi elnökösködése alatt folyamatosan felmerült ellene a korrupció vádja. Az ellenzék szerint az elnöknek és 2010-ben szívrohamban elhunyt férjének a vagyona majdnem hétszeresére növekedett országlásuk alatt. Fernández cáfolta bűnösségét, szerinte politikai leszámolás áldozata.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!