2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Gazdaság

Megerősítette Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte: a magyar szuverén osztályzat egyrészről a magyar gazdaság erőteljes szerkezeti mérőszámait, a hasonló besorolású államadósokénál erősebb és stabilabb makrogazdasági teljesítményt, másrészről a magas államadósság-rátát, valamint a szakpolitikai döntések kiszámíthatatlanságából és a pro-ciklikus gazdaságpolitikából eredő kockázatokat veszi figyelembe.

  • Megerősítette Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings

A Fitch Ratings hangsúlyozta azt is, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme reálértéken mérve az elmúlt öt évben valamelyest felülmúlta a „BBB” besorolású többi szuverén adós növekedésének jelenlegi mediánértékét, és ennek hajtóerejét az erőteljes hazai fogyasztás, valamint a beruházások adták.

A magyar gazdaság növekedése az idei második negyedévben kissé lassult, de továbbra is robusztus, és nincs sok jele a makrogazdasági egyensúlyhiány kialakulásának.

A feszes munkapiaci helyzet és az erőteljes bérnövekedés felhajtotta a magánszektor fogyasztását, és az utóbbi években a beruházási érték növekedése is gyorsult, mindenekelőtt az Európai Unió folyósításainak hatására – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozása szerint a beruházási érték 2019 végére eléri a hazai össztermék 28 százalékát, és ez a legmagasabb arány lenne az Európai Unión belül. A Fitch Ratings a magyar osztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében közölte ugyanakkor, hogy a továbbiakban a magyar gazdaság növekedésének fokozatos lassulására számít. A cég előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,4, jövőre 3,5, 2021-ben 2,5 százalékkal bővül.

A cég által idézett szakértői becslés szerint hat negyedévig is eltarthat, mire a teljes magyar export 27,3 százalékát felvevő német gazdaság lassulásának hatása teljes egészében megjelenik a magyar növekedési teljesítményben.

A Fitch Ratings hangsúlyozta, hogy a magyar államháztartási hiány a júliusi állapot alapján a kormány várakozásánál is alacsonyabb, tekintettel a hazai bevételek erőteljes növekedésére és az EU-folyósításokra.

A Fitch közölte, hogy ennek figyelembevételével az idei egész évre már csak 1,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár.

A hitelminősítő a magyar költségvetési politika feszesebbre vonásával számol a gazdasági növekedés lassulása ellenére is, és jövőre szintén 1,8 százalékos deficitet jósol.

A cég a magyar besorolás gyenge elemei közé sorolja a magas államadósság-rátát, amely az idei első negyedévben a hazai össztermék 70,1 százaléka volt, vagyis jóval magasabb a Fitch listáján „BBB” besorolással ellátott szuverén adósok 39,4 százalékos mediánértékénél.

A Fitch kiemeli ugyanakkor, hogy az államadósság szerkezete javul: a második negyedévben mindössze 18,4 százaléka állt fenn devizában, és 63,3 százaléka hazai befektetők kezén volt.

A cég várakozása szerint a folyómérleg-egyenleg – amelynek többlete 2016-ban tetőzött a hazai össztermék 6,2 százalékán – jövőre mínuszba fordul Németország és más euróövezeti gazdaságok keresletének gyengülése, valamint a hazai kereslet és a beruházások hajtotta erős importnövekedés miatt.

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor az Európai Uniótól érkező folyósítások és a közvetlen külföldi befektetések beáramlása jórészt stabil marad, és mindez több mint elégséges lesz a folyó hiány finanszírozásához.

A hitelminősítő azt valószínűsíti, hogy a nettó külső adósság az idén a GDP-éték 7,5 százalékára – vagyis a 8,6 százalékos BBB-medián alá – csökken, bár a csökkenés üteme a folyómérleg-többlet szűkülése miatt lassulni fog.

A magyar bankszektor stabil, likvid, tőkeellátottsága jó, az eszközminőség javul, a nem teljesítő kinnlevőségek rátája az idei első negyedévben 5,2 százalék volt – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég február 22-én egy fokozattal az addigi „BBB mínusz”-ról a jelenleg érvényes „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását, és pénteken ezt a javított osztályzatot erősítette meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!