2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Gazdaság

"Megéri majd trafikot üzemeltetni"

Az újabb szolgáltatásokkal megéri majd trafikot üzemeltetni – ezt reméli a törvény módosítását kezdeményező Lázár János. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, cigarettán kívül lottózni és totózni is lehet majd a nemzeti dohányboltokban. A pályázatokat már kiírták, a kereskedők egyelőre számolnak.

Egy bocskaikerti kisboltban naponta körülbelül negyven doboz cigarettát adnak el. A bolt tulajdonosai is pályáznának a trafik üzemeltetésére. Nekik 160 ezer forint lesz a koncessziós díj évente. A településen az új szabályok szerint mindössze két dohánybolt lehet.

Az egyik debreceni bolt tulajdonosai még nem döntötték el, hogy pályáznak-e. A jelenlegi üzlet a törvény szerint nem alkalmas a cigarettaárusításra, így egy másik helyiséget kellene bérelniük, ahol egy vagy két alkalmazott dolgozna – tovább növelve a költségeket. A cigarettán lévő árrés ráadásul fix – 3-4 százalék közötti – vagyis egy doboz után körülbelül 20 forint marad az árusnál.

Közzétette a nemzeti fejlesztési miniszter a koncessziós pályázati felhívást a dohánytermékek kiskereskedelmére csütörtökön. A kormány honlapján megjelent pályázati felhívás szerint a koncessziós díj a kétezer lakos alatti településeken évi nettó 100 ezer, a kétezer és tízezer fő közötti lakosúaknál 160 ezer, a tízezer fő felettieken 200 ezer, Budapesten, a megyei jogú városokban és a megyeszékhelyeken pedig 240 ezer forint.

Nagyobb haszonnal tudják majd eladni dohánytermékeiket a kiskereskedők – mondta a Hír Televízióban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője. Mivel az állami koncessziós rendszerben a kiskereskedők közvetlenül a gyártótól szerezhetik be az árut, magasabb árréssel tudnak majd dolgozni.

Újpál Endre, a bolt tulajdonosa azt mondja: foglalkoznak a gondolattal, hogy pályázzanak, de szeretnének több részletet tudni, elsősorban azt, hogy milyen százalékos árréssel lehet majd dolgozni a dohánytermékek értékesítésénél.

A megyeszékhelyeken, így Debrecenben is évente nettó 240 ezer forint a koncessziós díj, amit szintén ki kell gazdálkodni. Emiatt bővülhet a trafikokban árulható szolgáltatások köre.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ennek kapcsán azt mondta: az is egy fontos cél, hogy a multinacionális vállalkozások helyett hazai kis- és középvállalkozások, illetve családi vállalkozások kezében legyen a dohánykereskedelem. Mint mondta: azt szeretnék, ha a helyi vállalkozók csinálnák ezt, és ahhoz, hogy ők boldogulni tudjanak, fontos az, hogy még más dolgok is bekerüljenek a trafikba, például a lottó és totó lehetősége, ahogy ez régen is volt, és ahogy ez a nyugati országokban működik is.

A módosítás már a parlament előtt van. A jogszabály szerint jövő júliustól 44 ezer helyett 6 ezer nemzeti dohányboltban lehet csak cigarettát árulni, a dohánytermékek a benzinkutak polcairól is lekerülnek.

A parlament szeptember 11-én fogadta el a trafiktörvényt, így állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A trafiktörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!