Meg lehet találni a forrásokat

KK, 2012. augusztus 9., csütörtök 09:16, frissítve: péntek 14:45
Kovács Árpád a Hír TV Rájátszás című műsorában közölte, ha a kormány nem veti ki a tranzakciós adót a jegybankra, a keletkezett hiányt a szuperbruttó fokozatos kivezetésével, valamint egy szolidaritási adó kivetésével lehetne pótolni.

Augusztus utolsó hetében kapja kézhez a Költségvetési Tanács a jövő évi büdzsé módosított tervezetét. Kovács Árpád, a testület elnöke a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta: „amennyiben a kormány nem vetné ki a tranzakciós adót a Magyar Nemzeti Bankra, 120 milliárdos hiány keletkezne”, ezt pedig a Költségvetési Tanács elnöke a szuperbruttó fokozatos kivezetésével és egy szolidaritási adó kivetésével pótolná. Kovács Árpád szerint akár a 16 százalékos, egykulcsos adó mértéke is változhat.

„Igazi megoldást nyilván megint a kiadási oldalon való szigorítások jelentenének” – fogalmazott Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke szerint ki lehetne vetni – a szolidaritás vonatkozásában, anélkül, hogy az egykulcsos rendszert megbontanák – olyan jellegű adót is, ami segítené az egyensúly helyreállítását. Kovács kiemelte: meg lehet találni a forrásokat, példaként a szuperbruttó kivezetését említette.

Orbán Viktor július 2-án tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet jelentett be. A járulékcsökkentési program költségeit részben a jegybankot érintő tranzakciós illetékből fedeznék, a kezdeményezés éles ellenállásba ütközött.

A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium már dolgozik egy olyan javaslaton, amely mentesítené a jegybankot a tranzakciós illeték megfizetése alól. Elemzők szerint az emiatt kieső 120 milliárd forintot kiadáscsökkentéssel lehetne előteremteni. A tárcavezetők egyelőre nem erősítették meg, hogy ilyen elképzés napirenden lenne.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak szerdán – többek között – azt nyilatkozta, hogy a tárca augusztus 20-áig továbbítja a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatok és az új adótörvények hatástanulmányait.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés