2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Matolcsy jósolt, minden drágulni fog

2017. március 29., szerda 08:19, frissítve: szerda 09:02

Drágulás jön Magyarországon a jegybankelnök szerint. A kisebb boltoknak árt a kormány a multik újabb különadójával – véli a VOSZ főtitkára.

MNB

Marad az alapkamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,9 százalékon hagyta az irányadó rátát, amelyhez lassan egy éve, tavaly május óta nem nyúlt. A testület a kamatfolyosón sem változtatott. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Közben önti a forintot az MNB a piacra, és a vártnál nagyobb mértékben korlátozta a kereskedelmi bankok betételhelyezési lehetőségét.

Infláció

Rontott előrejelzésén a jegybank, és növelte idei inflációs várakozását. Az intézmény jelentése szerint 2019-ig az élet folyamatosan drágulni fog. A központi bank úgy számol, hogy a magyar gazdaság idén 3,6, jövőre 3,7 százalékkal bővül, két év múlva pedig lassulni fog a bruttó hazai össztermék (gdp) növekedése.

Multik

Minél inkább oda akar csapni a kormány a multiknak, annál inkább a hazai láncoknak és a kisebb boltoknak árt Dávid Ferenc szerint. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke a Hír TV reggeli műsorában beszélt a témáról, megemlítve, hogy az egy év alatt megbukott vasárnapi zárvatartás is jól mutatta ezt. A nagy kereskedelmi láncok újabb különadójával kapcsolatban azt mondta: Magyarországon évtizedek óta rosszul próbálják megteremteni a versenyhelyzetet a kiskereskedelmi piacon.

„Most úgy tűnik, mintha a multikat védeném, de nem őket védem. Én azt a sok kicsit szeretném megkímélni a pofontól. Hogy akarok adni nyolc nagy pofont, és mindenki megkapja, én ezt rendkívül rossz szabályozási filozófiának tartom. Nem úgy kell egyelő versenyhelyzetet teremteni, hogy amikor a verseny megy, akkor a gyorsabbat, az erősebbet, a jobban kondicionáltat orrba verem vagy elgáncsolom. Úgy kellene, és ezt már hosszú évtizedek óta így kellett volna, hogy azokat a kicsiket kellett volna olyan kondícióba hozni, hogy versenytársai lehessenek a nagyoknak” – mondta el a főtitkár.

BUX

Pluszban zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 1,3 százalékos emelkedéssel, 32 294 ponton fejezte be a keddi kereskedést.

Forint

Nem változott a forint a főbb devizákkal szemben, az eurót a 309-es szinten jegyezték, a frankot 289, a dollárt 284 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!