2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 21:55

Gazdaság

Matolcsy György: Problémát vonna maga után az 50.000 forintos bankjegyek bevezetése

Válaszolt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Novák Elődnek – vette észre az Index. Mint ismert: a Mi Hazánk Mozgalom képviselője „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni?” címmel szegezett kérdést a bakelnökhöz.

  •  Matolcsy György: Problémát vonna maga után az 50.000 forintos bankjegyek bevezetése

„Magyarországon 2023. folyamán a készpénzes fizetési tranzakciók átlagértéke 3597 forint volt, még a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége is csökkent, ezért fizetési nehézséget, azonnali címletváltási problémát vonna maga után az 50.000 forintos bankjegyek bevezetése” 

– olvasható Matolcsy válaszában, amelyet aztán bővebben is megmagyarázott: „2023-ban az előző évhez képest a 20.000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége enyhén, 0,7 százalékkal csökkent, s mindössze az 500 és az 1000 forintos címletek esetén tapasztalhattunk markáns — 5,1 százalékos, illetve 5,8 százalékos — állománybővülést.”

A bankvezető még azt is hozzátette: „A jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata.” 

Ennek kapcsán kijelenthető, hogy az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

A jegybankelnök kifejtette, hogy a forgalomban levő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása, vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak aktuális értékét vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján.

A Mandiner - a fenti cikket illusztrálandó, képet közölt arról, hogy "egy Reddit-felhasználó már 2022-ben eljátszott az ötvenezer forintos gondolatával, szerinte így fog kinézni a bankjegy a régi százforintosról vett Kossuth Lajossal, illetve a Magyar Nemzeti Bank épületével."

Forrás: Mandiner

Fotó: Reddit

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!