Matolcsy egekig magasztalta a magyar válságkezelést

KK, 2017. szeptember 7., csütörtök 19:14, frissítve: csütörtök 23:01
Kétszeresen is megdicsérte önmagát a Magyar Nemzeti Bank elnöke Egerben, az 55. Közgazdász-vándorgyűlésen, amikor a kormány és a jegybank válságkezelő intézkedéseit méltatta.

Matolcsy György a világbajnoki bronzérmes magyar gátfutóhoz hasonlította az elmúlt évek gazdaságpolitikai teljesítményét. Emlékeztetett, hogy szabadtéri atlétikai világbajnokságon Baji Balázs az első magyar atléta, aki érmet szerzett. A 2010-es kormányváltás után Matolcsy György volt a nemzetgazdasági miniszter, őt tartják az unortodoxia magyar atyjának. A kormányzati ciklust nem töltötte ki, 2013-ban átnyergelt az MNB-hez.

„A piaci hitelezést is sikerült ösztönözni, vannak csemetéi, rokonai a Növekedési hitelprogramnak: a piaci hitelprogram, illetőleg a növekedést támogató program. Tehát ha úgy látszik, hogy a jegybank már nem vesz részt a növekedés támogatásában, akkor azt egy kicsit kapirgálják meg, mondják azt, hogy hohó, van itt még néhány más dolog is. Csökkent az önfinanszírozási program nyomán az államadósság-ráta, és meredeken csökkent a devizaarány. Ez nagyon nagy dolog, célzott eszközöket alkalmaztunk, a monetáris tanács bölcs döntéseire támaszkodtunk, és sikerült csökkenteni a devizaarányt. Forintosítás, amit mindenki ismer, megszüntette a családok, háztartások devizahitel-állományát. Hirtelen. Vége” – fogalmazott.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés