2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Matolcsy diadalittas nyitánya után az elemző nyitotta fel a szemeket

2017. október 14., szombat 02:53

Gazdaságtörténeti jelentőségűnek nevezte Matolcsy György a kormány elmúlt nyolcéves gazdaságpolitikáját. A konferenciát, ahol ez elhangzott, a Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő szervezte. A meghívott elemzők közül volt, aki azt jelezte: nem kellett volna nyolc évig várni a versenyképesség beindításával, egy másik elemző szerint pedig legfeljebb olyan államok gazdaságát van esély utolérni, ahol alig van fejlődés.

Az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája volt a téma a Schmidt Mária tulajdonába tartozó Figyelő konferenciáján. A kormányközeli lap főszerkesztője azt taglalta, a két kormányzati ciklus már történelmi léptékkel is értékelhető időszak, amelyet érdemes elemezni.

A nyitóbeszédet a jegybank elnöke tartotta. Matolcsy György gazdaságtörténeti jelentőségűnek nevezte az Orbán-kormány által végrehajtott fordulatot, amely szerinte legalább tizenkét területen hozott jelentős változást. Például ha nem egykulcsos adórendszer lenne, akkor szerinte az embereknek kisebb lenne a motivációjuk arra, hogy továbbtanuljanak és sok pénzt keressenek.

„Gondolják el, progresszív adózásnál nyilvánvalóan a magasabb képzettség, képesítés, a tudástőke, az első diploma vagy a második többletjövedelemhez juttatja azt, aki ezt a tudást megszerezte. De ha progresszív adózás van, többet kell fizetnie személyi jövedelemadóban. Gyengül a motiváció” – fogalmazott az MNB elnöke.

Tizenharmadik területként a versenyképességet jelölte meg Matolcsy. Azt mondta, most azon dolgoznak, hogy ez is javuljon.

A K&H elemzője szerint azonban nem lehet úgy versenyképesnek lenni, ha a kormány nem költ elég pénzt az oktatásra. „Eddig azt láttam, hogy innovációra is keveset költött a magyar állam, és ha megnézzük a szintünket, akkor látjuk: messze lemaradunk az európai térségtől. Mi egy innovációt követő, lemaradó gazdaság vagyunk jelenleg, tehát az innovációra óriási hangsúlyt kell fektetni” – hangsúlyozta Németh Dávid.

A Takarékbank elemzője szerint gazdaságilag legfeljebb olyan államokat érhetünk utol, ahol nincs gazdasági növekedés. „Én úgy gondolom, hogy a portugál gazdaságot belátható időn belül utolérhetjük. Mondjuk az nem nagy szám, mert a portugál gazdaság alig tud növekedést mutatni, tehát Portugáliát valószínűleg meg fogjuk előzni, és Olaszország bizonyos részeit is. Nyilván nem Észak-Olaszországot, de az átlag olasz nívóhoz is közel kerülhetünk. Bőven afölött van Ausztria, tehát az még nagyon messze van tőlünk” – így Suppan Gergely.

A konferencián az euró bevezetésének kérdése is szóba került. Az elemzők úgy látják, eljöhet az idő, amikor ez szükségessé válik, de abban egyetértettek, hogy nem kell kijelölni újabb határidőt a közös fizetőeszköz bevezetésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!