2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Gazdaság

Mást mond Lázár és a vidékfejlesztési államtitkár

Nem kommentálja a földművelésügyi miniszter a vidékfejlesztési államtitkárnak azt a kijelentését, hogy az elvonások miatt a nagygazdaságok visszafoghatják az állattenyésztést. Az MSZP a feketegazdaság erősödésétől tart, a szocialisták a támogatási rendszer átalakításáról az Országgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülésén hallgatnák meg a kormány illetékeseit. A Fidesz szerint a baloldal a családi gazdaságok helyett a nagybirtokosok oldalán áll.

A földművelésügyi miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be az uniós mezőgazdasági támogatások átcsoportosítását. A kormány 2020-ig, az uniós költségvetési ciklus végéig évi húszmilliárd forintot von el a nagybirtokoktól. „Az állattartók számára extra támogatást, a párhuzamos hét évben mintegy 220 milliárd forint támogatást vezet be. Tehát nem kevesebb támogatás lesz, hanem több támogatás lesz, nem kevesebb állat lesz, hanem több állat lesz várhatóan a következő időszakban” – fogalmazott Lázár János.

A nagygazdaságoknál várhatóan kevesebb állat lesz. Ezt nemcsak az egyik agrár-érdekképviselet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége mondja, hanem a vidékfejlesztési államtitkár is, aki Lázár János beosztottja. „Azt el kell mondani, hogy a legnagyobb gazdaságok, ők, ugye, az állattartással foglalkoznak, őket érinthetik, azaz érezhetik úgy, hogy esetleg az állatállományban vagy esetleg a munkaállományban csökkenések következnek be és munkahelyek szűnnek meg” – mondta Kiss Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A vidékfejlesztési államtitkár nyilatkozatát a földművelésügyi miniszter nem kommentálta. „A több munkahelyet a mezőgazdaságban program a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium közös kezdeményezése – mikor több forrás lesz egy területen, az munkahelyeket is teremt, mi a termelésen keresztül segítjük elő az új munkahelyek létrejöttét. 50-70 ezer új munkahely jön létre, azt, hogy egy másik minisztériumnál milyen vélemények fogalmazódnak meg, én nem kívánom kommentálni, Lázár úr erre nyilván fog majd válaszolni, erre a kérdésre” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A nagygazdaságok veszteségeit mérsékelhette volna, ha a megvont támogatásból leírhatják az előző évben kifizetett munkabéreket és járulékokat. Ezt a lehetőséget azonban a kormány nem adta meg nekik – emlékeztetett az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának egyik MSZP-s tagja. „Ez azt fogja jelenteni, hogy a legális, bejelentett munkavállalókat nagymértékben kell, hogy elengedjék azok a mezőgazdasági szövetkezetek és azok a közepes vállalkozások, amelyek eddig a gerincét adták a mezőgazdasági termelésnek. Több százezer feletti munkaerőt alkalmaztak eddig az országban, az érdekképviselet és a szakszervezet szerint mintegy 40-50 ezer munkahelyet érinthet ez a kérdés” – közölte Legény Zsolt.

A szocialisták jövő héten, a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának rendkívüli ülésén hallgatnák meg a támogatási rendszer átalakításáról Fazekas Sándort és Lázár Jánost.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!