2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Már többen is pályáznak a londoni City helyére

2016. július 7., csütörtök 11:11, frissítve: csütörtök 11:53

Bár hivatalosan még ki sem lépett Nagy-Britannia az Európai Unióból, több főváros már pályázik London pénzügyi központi címére. Párizs és Madrid már hivatalosan is, adócsökkentésekkel próbálja területére csábítani a külföldi befektetőket.

Világos parancsot kaptak a brit külképviseletek a még hivatalban lévő miniszterelnöktől. „Egyértelmű üzenetet küldtünk a nagykövetségeinknek szerte a világon, a kereskedelmi és fejlesztési ügynökség, valamint a miniszterek nagyon világosak voltak. Mindent meg kell tennünk, a lehető legkeményebben, hogy elérjük, hogy a világ minden táján kezdjenek el gondolkodni azokon a kereskedelmi megállapodásokon, azokon a befektetési megállapodásokon és azokon a beáramló külföldi tőkebefektetéseken, amiket látni szeretnénk itt az Egyesült Királyságban. Az üzenet nagyon világos nekünk is. Akár egyetértenek, akár nem az ország döntésévél, tudják, hogy tovább kell lépnünk és a legtöbbet kihoznunk a lehetőségeinkből” – hangsúlyozta David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron azután beszélt erről, hogy az üzletekért felelős miniszter Sajid Javid azt tanácsolta: csökkentsék a társasági adó és a személyi jövedelemadó mértékét, hogy ezzel is mérsékeljék a gazdaság lassulásának hatásait.

Van már terve Franciaországnak is a brit kilépés után fennmaradó űr betöltésére. A francia kormány ugyanis bejelentette: hivatalosan is a londoni City helyére pályáznak, Európa leendő pénzügyi központjaként.

„Párizs fejlődik. A jövő pénzügyi fővárosát akarjuk kiépíteni, Párizst az okos pénzügyek fővárosává tenni. A mi szerepünk az, hogy a megfelelő környezetet biztosítsuk, hogy nyitottak legyünk új ötletekre és vállalkozásokra, akik készen állnak arra, hogy vállalják a kockázatot, mert a vállalkozó szó maga is a kockázatvállalást jelenti” – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök.

A francia kormány olyan adórendszert akar kiépíteni, ami a hazájukat elhagyó uniós polgárok és a külföldről visszatérni vágyó franciák számára is vonzó lesz. Azonban nem csak az adózáson változtatnának. A kormány javaslata szerint a munkaadó fizetné a munkavállaló gyermekeinek oktatását is. De a sokak által átkozott nyelvi korlátokat is kész ledönteni a kormányzat. Manuel Valls bejelentette: olyan egyablakos adminisztrációt teremtenek a külföldi cégeknek, ahol nem csak franciául intézhetik ügyeiket.

„Minden cég Franciaországban, minden bank, minden vezető tényleg használja az angol nyelvet, mindennapi szinten. Nemzetközi vállalataink vannak. Ha összehasonlítjuk a 10 évvel ezelőtti helyzettel, teljesen megváltozott minden. A francia vállalatok sokkal nagyobb szerepet vállalnak a globális világban, úgyhogy a nyelv nem kérdés többé” – húzta alá Arnaud de Bresson, az Europlace ügyvezető igazgatója.

A brit népszavazás óta több uniós nagyváros is bejelentkezett a pénzügyi központi pozícióért. Párizs mellett Madrid is adócsökkentésen töri a fejét, hogy oda települjenek a cégek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!