2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Már tárgyalják a brexit elindításáról szóló beadványt

,

2016. december 5., hétfő 16:44, frissítve: hétfő 19:45

Megkezdte a brit legfelsőbb bíróság a brexit elindításáról szóló beadvány tárgyalását – azt vitatják meg, hogy pontosan kinek kell megkezdenie a folyamatot. A miniszterelnök szerint az ő jogkörébe tartozik a döntés, az ellenzők szerint viszont parlamenti jóváhagyás is szükséges.

Bíráknak öltözött tüntetők jelentek meg a brit legfelső bíróság épülete előtt, ahol újratárgyalják az Európai Unióból való kilépés ügyét. A parókás demonstrálók ellenzik a brexitet, és abban bíznak, hogy egy számukra kedvező döntés után a londoni parlament nem fogadja el a népszavazás eredményét.

„Szégyen az a nyelvezet, amelyet használnak, a Daily Mail azt írta, hogy a bírák a nép ellenségei. Ez felbujtás. Ez a szemét lap az 1930-as évek náci sajtóját idézi” – mondta egy kilépésellenes tüntető.

A júliusi népszavazáson többen voltak, akik a kilépést támogatták, itt most kevesebben jelentek meg. „Azt hiszem, hogy a demokráciát első helyen éppen a bírák akadályozzák. Ezzel nem kellett volna bíróságra menni, egyáltalán nem kellett volna” – mondta egy kilépéstámogató.

A miniszterelnök korábban kijelentette, hogy az ő jogkörébe tartozik a folyamat megindítása, többen viszont úgy vélik, hogy ezt nem teheti meg parlamenti jóváhagyás nélkül. Első fokon egy bíróság nekik adott igazat, az ügy itt került a legfelső bíróság elé. A tárgyalóteremben a legfelső bíróság elnöke azt mondta, hogy az ügy a jogról, és nem a politikáról szól – annak ellenére, hogy a bírákat többször megfenyegették.

„Egyeseket itt ímélben és más elektronikus kommunikációs csatornákon súlyos erőszakos cselekményekkel és kellemetlen zaklatásokkal fenyegettek meg csak azért, mert éltek alapvető jogukkal, és a bírósághoz fordultak” – mondta David Neuberger.

A legfelső bíróság várhatóan január második felében hozza meg döntését az ügyben. A kormányfő az elsőfokú bírósági döntést követően sietve tájékoztatta Brüsszelt, hogy kormánya nem kívánja módosítani a kilépési menetrendet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!