2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Már külföldön is szemet szúrt a jegybank költekezése

2016. június 2., csütörtök 21:50

Már nemzetközi szinten is téma a jegybanki alapítványok költekezése, nyilatkozta a Hír Televíziónak személyes tapasztalatára hivatkozva Bod Péter Ákos volt jegybankelnök. A kancelláriaminiszter viszont azt sem tartja kifogásolnivalónak, ha a Pallas-alapítványok a közpénzt kockázatos részvényekbe vagy kötvényekbe fektetik.

„A Magyar Nemzeti Banknak mint intézménynek semmilyen kockázatos beruházásba nem kell beleszállnia, mert nem befektetési bank. Ezért ha ingatlant vesz, akkor az a gond, mert az is kockázatos, ha részvényt vesz, az a gond, az is kockázatos. Ha hegedűt vesz, akkor felmerül az a kérdés, hogy miért pont hegedűt vesz.”

Így sommázta az MNB-alapítványok körüli folyamatos botrányok tanulságát a jegybank volt elnöke. Bod Péter Ákos a Hír TV-nek azt mondta: személyesen is tapasztalta, hogy külföldön is figyelemmel kísérik az alapítványait több mint 260 milliárddal kistafírozó MNB ügyeit. „Ez az ügy nemzetközi szinten tovább fog menni, mert pontosan az említett mérték: ez 1 milliárd euró nagyságrendű már, hát ez természetesen feltűnik az Európai Központi Banknak, az elemzőknek, az európai intézményeknek, mert befolyásolja a mérete folytán még akár a magyar statisztikai rendszert is” – mondta Bod Péter Ákos.

Nem csak ingatlanokban és műkincsekben, valamint a kormányközeli cégekben látnak fantáziát az MNB alapítványai. Az általuk létrehozott Ferida Zrt. kockázatos részvényeket és kötvényeket is vásárolt milliárdokért.

Nem csak az MNB-alapítványok költéseiben nem lát kivetnivalót a kancelláriaminiszter. Bár a kormányzati politikusok azokat a multicégeket rendszeresen bírálják, amelyek kihasználják a külföldi kedvező adózási formákat, azzal a társasággal Lázár Jánosnak nincs gondja, amelyik éppen Magyarországot használja adóoptimalizálásra. A magyar növekedési adókedvezményt tavaly 72 cég használta ki.

„Ez egyébként napi gyakorlat. Tehát én a saját városomban tudok külföldi cégeket mondani, akik évek óta Magyarországon fizetnek be adót. Adóoptimalizás Magyarországra, teljesen transzparens az Európai Uniónak megfelelő szabályok miatt. Ebből adóbevétele származik a magyar államnak és a helyi önkormányzatoknak is, teszem hozzá bizonyos esetekben” – mondta Lázár János.

A szabályozás egyik legnagyobb nyertese a General Electric. Az amerikai cég Magyarországon adózott extra bevételei után, ami a magyar költségvetésnek több mint 500 milliárd forintot jelent. Igaz, a társasági adót csak részletekben, 2 év alatt fizeti be a vállalat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!