2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Már a bankokon keresztül is öntik a milliárdokat a sportba

2017. május 4., csütörtök 19:46

Újabb közpénzmilliárdok mehetnek a látványsportokba, ezúttal a bankoktól. A Portfolio írt arról, hogy jövőre csaknem 20 milliárd forinttal kevesebb bankadó beszedésével számol a kormány. Ezzel együtt lehetővé teszik a bankoknak a fizetendő bankadó egy részének a leírását, ha abból a taorendszerhez hasonlóan sportklubokat támogatnak. A jövő évi költségvetés egyúttal rekordnagyságú propagandaköltéssel is számol.

A Csongrád megyei Mórahalom, az NB3-ban szerepel, a futballklubnak négy utánpótláscsapata van. Az idei szezonban több mint 16 millió forintot ajánlottak fel különböző cégek a társasági adójukból a klubnak. Jövőre már nemcsak vállalkozóknál, hanem bankoknál is érdemes kilincselni az adókedvezményért.

A Portfolio.hu gazdasági portál szúrta ki, hogy 2018-ban a pénzintézetek a látványsportágak támogatásával spórolhatnak a bankadón. Az állam 15-20 milliárd forint bevételről mond ezzel le. „A cél az, hogy egyrészt legyenek szakképzett edzők a gyerekek mellett – ezt is segítheti a taopályázat – legyenek olyan infrastrukturális feltételek, ahol tudnak gyakorolni a gyerekek, mondjuk a téli időszakban villanyfényes pályák mellett” – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

A társasági adó kulcsát 19-ről 9 százalékra csökkentették a kormánypártok, így kevesebb pénz jut az utánpótlásnak. A kabinet a kiesést pótolná a bankadóval. „Én abban is bízok azért, hogy ez azt is fogja jelenteni, hogy a Magyarországon működő pénzintézetek többsége azért majd nyereséges lesz. A tavalyi év már nem volt rossz. Lehetőséget akarunk adni számukra is, hogy ebből a kedvezményből egyesületeket, hangsúlyozom, amatőr egyesületeket tudjanak támogatni” – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az MSZP a bankok terheit úgy csökkentené, hogy azzal a gazdaság járjon jól. „Ebben a helyes álláspont az az lenne – pontosan azért, hogy a hitelezést sikerüljön fellendíteni, és ezzel egy motort, egy újabb kitörési pontot lehessen adni a gazdaságnak – hogyha nem a sport támogatása, hanem a hitelkihelyezés lenne a mércéje annak, hogy melyik bank mennyit tud leírni a bankadóból” – fejtette ki Szakács László, a párt országgyűlési képviselője.

A 24.hu hírportál összesítése szerint az állam az adórendszer segítségével több mint 400 milliárd forintot irányított az elmúlt években az államkasszából a látványsportágakba. A pénz 80 százaléka foci-, kézilabda-, kosárlabda-, vízilabda- és jégkorongklubokhoz került. A társasági adókedvezmény legnagyobb nyertese a Felcsút volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!