2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Magyarország a szegény lakástulajdonosok országa

2016. november 23., szerda 19:13, frissítve: csütörtök 12:58

Tovább nő a lakhatási szegénység néhány civil szervezet szerint. A bérlakások építését szorgalmazó kutatók azzal érvelnek, hogy a piaci árak megfizethetetlenek. Aki elfogadható helyen szeretne bérelni, annak néha ételre sem jut. De olyan is van, aki a saját lakásában koplal. Az érintettek a kormánytól várnának megoldást, és újabb lakások építését sürgetik.

Kilenc lakásból hetet már eladtak az egyik most épülő budapesti társasházban. Az egyik civil szervezet adatai szerint tavaly alig több mint 7500 új lakás épült országszerte, ennél jóval többre lenne szükség. Az igazi problémát viszont a bérlakások piaca jelenti. Egy nyolcadik kerületi, 50 négyzetméteres ingatlan bérleti díja jóval több a minimálbérnél. És ehhez jön még a rezsi, illetve bármilyen más kiadás. Nem csoda, hogy sokan inkább egy saját lakás törlesztőit próbálják kigazdálkodni.

„Magyarország a szegény lakástulajdonosok országa. Még a legszegényebbek közül is a legtöbben magánlakásban laknak, pedig egy megfizethető bérlakásra lennének rászorulva” – mondta Kőszeghy Lea, a Habitat for Humanity munkatársa.

A lakhatási szegénység felszámolására évről évre demonstrációkat szerveznek. A résztvevők az államtól várnának megoldást. Egy közgazdász szerint a megfizethetetlen lakhatás egyre több embert érint.

„Van egy alsó középosztály, amely szintén bizonytalan lakáshelyzettel néz szembe. Nemcsak arról kellene beszélni, hogy mennyi pénzt ad egy lakásra, hanem hogy mi az a konstrukció, amely a biztonságot megteremti. Én nem látom, hogy kormányzati oldalról ilyen irányú szisztematikus gondolkodás lenne. Ennek az lehet az oka, hogy kommunikációs szakemberek állítják össze a programokat és nem olyanok, akik a területen dolgoznak” – hívta fel a figyelmet Hegedüs József közgazdász.

A családi otthonteremtési kedvezmény és a nemzeti otthonteremtési közösségek bevezetésével a kormányzat továbbra is a vásárlást támogatja a bérlés helyett, amíg a kiadó lakások piacán tovább emelkednek az árak.

„Világos, hogy ezt a nagy kereslet indukálja. Az a probléma, hogy például az Airbnb, a rövid távú lakáskiadás is elszív a hosszú távú bérlakásállományból lakásokat. Lehet, hogy ez a divat egyszer csak elmúlik, de most mindenképpen számolni kell vele” – vélte Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért projektvezetője.

A statisztikák szerint egyébként a rövid távú kiadás leáldozóban van. Lassan csak azoknak éri meg, akik több lakást vagy akár egy egész szintet is folyamatosan ki tudnak adni turistáknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!