2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Moziklip 19:15

Gazdaság

Lélektani határhoz közelít az olaj ára

A geopolitikai kockázatok most mindent ütnek, bár a dollár erősödése fékezheti az áremelkedést. A dollárnak a péntek délutáni amerikai munkaerőpiaci adatok adhatnak impulzust.

  • Lélektani határhoz közelít az olaj ára

Mától ízelítőt kapnak az olajpiaci hullámból a hazai autósok, amikor a kutaknál magasabb üzemanyagárakkal szembesülnek. Ennek hátterében ugyanis a gyenge forint mellett a Brent benchmark meglódulása húzódik. A Wall Streeten is meglepetést keltettek a 90 dolláros olajárak, mert a piacon sokan oldalazó mozgásra számítottak. A sávon belüli kereskedés felpöröghet, ha a befektetők trendet sejtve belevesznek az emelkedésbe.

A benchmarknak számító Brent nyersolaj határidős jegyzése idén már 18 százalékot emelkedett, s október óta először haladta meg a hordónkénti 90 dollárt.  

A piac csak most ébred rá, hogy a kínálat egyre szűkösebb lesz

– mondta Paul Horsnell, a Standard Chartered árupiaci szakértője, aki 94 dolláros hordónkénti Brent olajárral számol ebben a negyedévben. Míg a Bank of America elemzői szerint a Brent hordónkénti ára idén nyáron 95 dolláron tetőzhet.

Nemcsak a nyári utazásra készülőknek kellemetlen a meglóduló olajár, de a kamatcsökkentésre készülő jegybankárok dolgát is megnehezíti, amennyiben a fogyasztói árak inflációja az Egyesült Államokban 3 százalék körül ragadt, felülmúlva a Fed célját. A drágább üzemanyagárak beszivároghatnak más áruk és szolgáltatások árazásába is.

Akár a 100 dolláros olajár is elképzelhető az idei évben

– vélekedett Trevor Woods, a Northern Trace Capital befektetési igazgatója. Az ohiói székhelyű fedezeti alap most a magasabb olajárakra fogad.

Látszólag minden az olaj árának emelkedése mellett szólhat, hiszen az olajkartell kitartott a termelés-visszafogás mellett, miközben az izraeli csapások a közel-keleti konfliktus kiszélesedésével fenyegetnek, az ukrán dróntámadások pedig már mélyen az orosz hátországban is elérik az olajfinomítókat. Ráadásul, az orosz olajipar súlyos alkatrészhiánnyal küzd.  

A teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!