2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lejtmenetben az építőipar

2016. október 18., kedd 08:15, frissítve: kedd 08:15

Egyre több pénzt hajtanak be a végrehajtók, közel 350 embert rúgott ki a BKV, a Peugeot pedig 2000 dolgozójával tervezi ugyanezt. Olvassa el a Hír TV gazdasági összefoglalóját!

Építőipar
Még mindig lejtmenetben van az építőipar – igaz, lassult a visszaesés: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az egyéb építmények visszaesése még mindig legjelentősebb, itt csaknem 24 százalékos a mínusz.

Pénzbehajtás
15 százalékkal több pénzt hajtanak be a végrehajtók, szeptember végéig mar csaknem 400 ezer eljárás indult – a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adatai szerint. Az eljárások kétharmadát a közműcégek és a telekommunikációs társaságok kezdeményezték az elmaradt befizetések miatt. De sokan parkolási büntetések és bliccelések miatt kerülnek közjegyzők elé.

BKV
346 embert rúgott ki idén a BKV. A leépítés leginkább a teljes munkaidőben dolgozó troli- és buszsofőröket érintette. A társaság sajtóosztálya szerint a létszámcsökkenés mögött az új autóbusz-üzemeltetési modell miatti teljesítménycsökkentés áll.

Száz munkást venne fel azonnal a MOL
A legnagyobb hiány a fizikai dolgozókból van, de mérnökökre, informatikusokra is nagy szüksége lenne az olajtársaságnak. A cég szerint a gondot az elöregedő társadalom, illetve a szakmai munkák háttérbe szorulása okozza, ezért szakképző iskolákkal próbálnak együttműködni és ösztöndíjprogramokat kidolgozni.

Felvétel
Évente száz embert vesz fel a következői időszakban a British Telecom Debrecenben. Ezt jelentette be ma a debreceni Kölcsey Központban Szabó Zoltán, a BT ügyvezető igazgatója. A multinacionális telekommunikációs cég háromoldalú oktatási megállapodást írt alá a városi önkormányzattal és a Debreceni Egyetemmel. A vállalat Magyarországon már most is több mint kétezer embert foglalkoztat, közülük ötszázat Debrecenben.

„A mai megállapodás a BT számára egy befektetés. Egy olyan megtérülő befektetés, amely egyrészt tovább erősíti elkötelezettségünket a város irányába, másrészt pedig megalapozza az utánpótlás nevelését. Utánpótlás nélkül ugyanis nincs profi csapat, a szolgáltató központban ugyanúgy, mint a sportban” – mondta el a BT ügyvezető igazgatója, Szabó Zoltán.

Peugeot
Francia sajtóértesülések szerint több mint kétezer embert tervez elbocsájtani jövőre a Peugeot Citroen. A francia autógyártó – egy belső dokumentum szerint – a többi között korai nyugdíjazással válna meg munkaerejének 3 százalékától. A vállalat 2014-ben állami mentőcsomaggal kerülte el a csődöt, cserébe azt ígérte, csökkentik a munkaerőre, a fejlesztésre fordított kiadásokat, hogy jövedelmezővé alakítsák a céget. A Peugeot Citroen az elmúlt három évben 17 ezer alkalmazottjától vált meg.

Forint
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben. Az eurót a 307-es szinten kínálták, a dollárral 279, a svájci frankkal 283 forintért kereskedtek.

BUX
Pluszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,78 százalékos emelkedéssel, 28 613 ponton fejezte be a kereskedést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!