2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Lázár: Brüsszel a felelős a brexitért

2016. szeptember 22., csütörtök 21:33

Nagy-Britannia kiválása jobban fog fájni az Európai Uniónak, mint a szigetországnak. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a Budapesten rendezett brexit-konferencián. Mike Price brit kereskedelempolitikáért felelős államtitkár azt mondta: hazája nem hagyja el teljesen Európát.

A Miniszterelnökség vezetője Brüsszelt tette felelősség a brexitért a magyar üzleti vezetők konferenciáján. „Talán nem túlzok, ha azt mondom, magyar tapasztalatok alapján, hogy ma az Európai Bizottság, amit Brüsszel szitokszóval nevesítünk sokan, kicsúszott az európai választók kontrollja alól. Az Európai Bizottság felett az Európai Tanács, sem az Európai Parlament nem tud érdemi kontrollt gyakorolni. Megítélésünk szerint egy olyan folyamat indult el, amikor az európai bürokrácia demokratikus felhatalmazás és ellenőrzés nélkül hoz politikai döntéseket, amire senki nem kérte, hatalmazta fel és amiben ellenőrizni tudná” – mondta Lázár János.

Hozzátette, hogy az Európai Unió gazdasági teljesítménye az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent. A brit gazdaság viszont erős, ezért nem tört ki az Egyesült Királyságban pánik a népszavazás után a miniszter szerint.

A kereskedelempolitikáért felelős brit államtitkár arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is Európához tartozik, de kapcsolatait megerősíti a világ többi részével, hogy globális központtá váljon. „Mi vagyunk a világ egyik legerősebb gazdasága, erős gazdasági alapokkal. Miénk a világ egyik legversenyképesebb vállalati adója, stabil a törvényi környezet, a 10 legjobb egyetem közül 4 nálunk van, munkaerőnk képzett, a megfelelő időzónában vagyunk a globális kereskedelem szempontjából” – mondta Mike Pierce.

Nagy-Britannia a kilépés után is szeretne hozzáférni az unió egységes piacához. A visegrádi országok ebbe csak akkor mennek bele, ha London nem korlátozza a lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok munkavállalását az Egyesült Királyságban. Ha a V4-ek követelése megvalósul, azzal a brexit-tábor egyik fő kampányígérete hiúsul meg. Theresa May brit miniszterelnök a kivárás mellett döntött, és Nagy-Britannia kiválásáról csak jövőre kezdi meg a tárgyalásokat az EU-val.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!