2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Lázár A Keresztapából idézett

2015. október 2., péntek 10:19, frissítve: péntek 12:31

Egyetlen fillér sem jut lakossági energiahatékonyságra, az uniós pénzeket a közintézmények korszerűsítésére költik majd – a kancelláriaminiszter közlése szerint. A bankokat hitelezésre ösztönözné a kormány, az egyik volt jegybankelnök szerint azonban ez nehezen megvalósítható az elmúlt években több ezer milliárdos veszteséget elszenvedett bankszektorban.

Nehéz ügy, de nem lehetetlen! – A Keresztapa című filmből idézett Lázár János, a kormányzat előtt álló feladatokra utalva. A kancelláriaminiszter azokról a bürokratákról beszélt, akiknek a számát a közeljövőben csökkenteni akarják.

„Körülbelül van 3-6 hónapja a kormánynak, hogy a bürokráciacsökkentésről döntsön, és ez két dolgot jelent: jelenti a bürokrácia méretének a lecsökkentését és a bürokráciából élők számának a csökkentését” – mondta a részletek kapcsán Lázár János.

A Portfolio.hu gazdasági konferenciáján bejelentette, hogy energetikai fejlesztésekre kizárólag az állami intézmények számíthatnak. „Az energetikai fejlesztéseket pontosan a bürokráciacsökkentés és az állam dologi kiadásainak csökkentése érdekében az állami intézményekkel kell kezdeni, tehát európai uniós pénzből lakossági energiakorszerűsítési program nem lesz” – mondta a kancelláriaminiszter.

Megerősítette, hogy az új uniós ciklus összes pályázatát 2017 közepéig kiírják – sok forrásra számíthatnak a vállalkozások is.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök azonban ebben kockázatokat is lát. „Nem kell annyira csodálkozni, hogy ezek a mostani vállalkozások nem fordulnak a bankhoz bankhitelért és nem folyamatosan fejlesztenek, hanem megvárják, hogy lesz-e valahol ingyen pénz, és lássuk be, az ingyen pénzt félig kell visszaadni, felét sem kell visszaadni, kamatmentes – ezért részben torzíthat is, mert nem arra fejleszt egy vállalat, amit maga előtt piacként lát, hanem arra, ami illeszthető a programhoz” – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdásza.

A kormány eközben arra ösztönzi a bankokat, hogy önálló hitelezésbe kezdjenek. A fordulatot Surányi György volt jegybankelnök is szükségesnek tartja, de szerinte az nehezen kivitelezhető.

„Attól tartok, hogy ez nem kívánságokon múlik csupán. A bankrendszer az elmúlt hat évben részint saját téves üzletpolitikája, részint kormányzati döntések, egyoldalú kormányzati döntések következtében körülbelül 2-2,5 ezer milliárd forint veszteséget szenvedett el, egy ilyen veszteség szükségképpen aláássa a bankok kockázatvállalási képességét” – mondta Surányi György volt jegybankelnök.

A kormány a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül jövőre legalább 500 milliárd forintot helyezne ki a gazdaságba, de a takarékszövetkezeti rendszert és a postát is megerősítenék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!