2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Csoda, hogy volt termés - tartják a gazdák

2015. október 4., vasárnap 11:12, frissítve: vasárnap 11:13

A tavalyi rekord 9,3 millió tonnás termés helyett idén csak közel 6 millió tonna kukoricát tudnak betakarítani a termelők országszerte. Az enyhe tél miatt életben maradt kártevők mellett a szélsőséges időjárás sem kedvezett a gazdálkodóknak, Csongrád megyében mintegy 70 napon keresztül 30 fok felett volt a hőmérséklet és közel 300 milliméter kevesebb csapadék esett, mint egy átlagos évben.

„Mi április elején szó szerint mocsárba vetettünk, tehát épp el bírt menni a vetőgép. Azóta viszont a meteorológiai szolgálat szerint 280 milliméter csapadék hiányzik a talajból” – mondta Hevesi István családi gazdálkodó. A mindszenti gazda hetven hektáron termel kukoricát, az aszály mellett a viharok is kárt okoztak neki. „Csoda az, hogy valamilyen kukoricát fogunk betakarítani. 280 mm csapadék híja van, 30 fok feletti hőmérséklet a tenyészidőszak alatt 68, 70 nap volt. Én azt gondolom, hogy talán, ha lehetek ennyire önző, akkor fogalmazhatok úgy, hogy a gazdák felkészültsége az előző évekhez képest odáig jutott, hogy egyáltalán termelünk meg takarítunk be kukoricát” – tette hozzá Hevesi István. Az enyhe tél miatt életben maradtak a kártevők a talajban, de a rovarirtó szerek használatát tiltja az Európai Unió.


A Makó környéki gazdakör elnöke azt mondja, hogy a kapásnövények sínylették meg leginkább a forróságot. „Az idei év elég nehéz volt a kukorica szempontjából, vagyis a kapásnövények szempontjából. Én úgy gondolom, hogy egy közepes termés talán azért várható. A nyári aszály, az nagyon megfogta a növényeket” – nyilatkozta Kádár József.

Idén hatmillió tonna kukoricát takaríthatnak be Magyarországon, ami harmadával kevesebb a tavalyi termésnél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!