2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Közvetlen vasúti összeköttetés létesült Kína és hazánk között

Hír TV

2018. január 20., szombat 10:43, frissítve: szombat 11:16

Közvetlen vasúti összeköttetés jött létre Délkelet-Kína és Magyarország között. Hsziamenből péntekenként indulnak tehervonatok Budapestre. Az új vonal célja, hogy a délkelet-kínai térség termékei az eddiginél gyorsabban juthassanak el Közép- és Kelet-Európába.

Két új közvetlen vasúti összeköttetést létesített Európával és Ázsiával a napokban a kelet-ázsiai ország; az egyik ilyen Hsziament és Budapestet kapcsolja össze. Az első szállítmány már útnak is indult pénteken: a 35 vagon elektronikai és ruházati termékeket, valamint építőanyagokat szállít a magyar fővárosba. A 11 595 kilométeres szakaszt 18 nap alatt teszik meg a vonatok, azaz csaknem felére csökken az egyik városból a másikba való eljutás ideje.

„Az új szakasz a közép- és kelet-európai üzletünkben meglévő hiányt pótolja. Ha növekszik az árumennyiség, még több vonatot fogunk indítani” – jelentette ki Csen Lucsao, a Xiamen Haicang Investment Group menedzsere.

Délkelet-Kínában található a kétmilliós lakosságú, tengerparti város; fejlett gazdasága van. Eddig a lengyelországi Poznanba, a németországi Duisburgba és Hamburgba, valamint Moszkvába indultak innen vasúti szállítmányok. Ezeket egészíti ki most a budapesti vonal, amit azért létesítettek, hogy a délkelet-kínai térség termékei az eddiginél könnyebben és gyorsabban juthassanak el a közép- és kelet-európai piacra. A tehervonatok péntekenként indulnak majd a magyar fővárosba.

Mindeközben tavaly év végén eldőlt, hogy a magyar kormány kínai hitelből teszi kétvágányúvá a Budapest–Belgrád-vonal magyarországi szakaszát, 750 milliárd forintért. Ez lesz a legdrágább magyar vasúti beruházás. A tervek szerint kínai áruk tömege érkezhetne így Európába, a görögországi Pireusz kikötővárosból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!