Gazdasági hírek

Kivonul a cég, 800 ember veszíti el munkáját

SZA, 2017. április 11., kedd 07:39, frissítve: kedd 10:24
24 év után távozik egy amerikai üléshuzatgyártó Magyarországról. 12,5 milliárdból épül víziszárnyas-feldolgozó üzem Mélykúton. Drágul az üzemanyag.

Üzemanyagár

Húsvét előtt ismét drágul a benzin és a gázolaj. A Mol szerdán 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és 3 forinttal a dízelolaj árát, így a benzinért átlagosan 363, a gázolajért 359 forintot kell majd fizetni a kutakon. Az autósok akár 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Kacsafeldolgozó

12,5 milliárd forintból épül víziszárnyas-feldolgozó üzem a Bács-Kiskun megyei Mélykúton. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a beruházás révén 350 új munkahely jön majd létre; a kormány a beruházást 4,5 milliárd forinttal támogatja. Szijjártó Péter szerint az üzem létrehozása biztosítékot jelent arra, hogy az élelmiszeripar továbbra is növekedő pályán maradjon.

„12,5 milliárd forintból Mélykúton olyan zöldmezős beruházás jön létre, amely az európai csúcstechnológiai színvonalat tudja produkálni. Épül egy vágóüzem előhűtővel, amelynek kapacitása 5000 kacsára, illetve 2500 libára lesz elegendő óránként vágás szempontjából. Épül egy daraboló- és egy csomagolóüzem, épül egy olyan kacsasütő üzem, ahol óránként 1200 kacsát tudnak megsütni, és épül egy olyan hűtőház, amelynek egyik részében 1500, a másik részében 3000 tonna kapacitásról beszélhetünk” – ismertette a tárcavezető.

Elbocsátás

Huszonnégy év után kivonul egy amerikai üléshuzatgyártó Magyarországról. A Móron működő cég nyolcszáz embert bocsát el. A Lear Corporation év végéig fokozatosan küldi el a dolgozóit, mert a termelés egy részét befejezi, egy részét pedig alacsonyabb költségű országokban található telephelyeire helyezi át. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a társaság munkavállalói a szomszédos megyékben találhatnak új állást.

BUX

Csökkent a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 0,4 százalékos süllyedéssel 32 468 ponton fejezte be a hétfői kereskedést. A nap vesztese az OTP volt.

Forint

Közel egy hónapos mélyponton a forint az euróval szemben. A közös deviza már a 311-es szint felett jár. A frankot 291, a dollárt 293 forinton jegyezték tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés