2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kikerült a bóvliból Magyarország

,

2016. május 21., szombat 13:55, frissítve: hétfő 13:46

A kormány gazdaságpolitikájának sikerét igazolja az ország felminősítése a szakminiszter szerint. Varga Mihály azt mondta: ha a Fitch Ratingshez hasonló döntést hoz a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard and Poor’s, akkor 40–60 milliárd forinttal lehet olcsóbb az államadósság megújítása a következő időszakban.

A Fitch díjazta az államháztartási hiány, az államadósság és a bankadó csökkentését, az adóbevételek növelését és a devizahitelek forintosítását is – hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter. A Moody’snál és a Standard and Poor’snál Magyarország továbbra is a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában van.

„Az átlagember ebből annyit fog érezni, hogy Magyarország kevesebbet költ az adósság megújítására – hiszen általában egy évben az adósságunk 15-20 százaléka kerül megújításra, egy részét pedig véglegesen törlesztjük. Ha ez a megújítás kevesebbe kerül, akkor többet tudunk más célra költeni: beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra. Abban bízok, hogy a tegnap esti felminősítés hatására közép- és hosszú távon az államháztartás pénzt tud megtakarítani, amit más célra tudunk fordítani” – fogalmazott Varga Mihály.

A Hír TV-nek nyilatkozó elemző viszont úgy látja: a lépés nem csak a kormányon múlt. „Nem gondolom, hogy a hitelminősítők az alapján értékelnének egy országot, hogy ott mennyire működnek a reformok. Azt gondolom, hogy ez egy hosszú, többéves folyamat eredménye, amely a tegnapi felminősítésben kicsúcsosodott. És ez nemcsak a magyar kormány eredménye, hanem részben a kedvező külső környezet következménye is” – szögezte le Beke Károly.

A Fitch Ratings a leggyengébb befektetésre ajánlott kategóriába, vagyis BBB mínuszba emelte vissza Magyarországot. Ezzel hazánk beérte például Mexikót, Namíbiát és Törökországot. A hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy jelentősen csökkent a nettó külső adósság, továbbá enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége elsősorban az uniós pénzek folyósításának, illetve a devizaalapú ingatlanhitelek átváltásának köszönhetően. A másik két hitelminősítő még nem változtatott Magyarország adósbesorolásán. A hírre egyébként erősödött a forint.

Burány: Az első osztályban voltunk

Futballhasonlattal reagált Burány Sándor a hitelminősítő lépésére. A szocialista politikus szerint Magyarország 2010-ben gazdasági értelemben az első osztályban játszott, hat évvel később pedig feljutott a harmadosztályból. Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt mondta: Orbán Viktor és Matolcsy György kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt került a bóvli kategóriába Magyarország, és maradt ott évekig.

„2010-ben még az első osztályban fociztunk. Orbán Viktor és Matolcsy György kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája miatt lecsúsztunk a harmadosztályba. Semmi okunk azt ünnepelni, hogy véres verejtékes munkával most visszakerültünk a második osztályba. A helyzet az, hogy a szocialista kormányok alatt Magyarország végig befektető kategóriában volt, még a világválság éveiben is. Innen vágtak bennünket bóvliba 2011-ben. Most az egyik hitelminősítő megkegyelmezett nekünk, és felminősítette az országot, de még nála is rosszabbul állunk, mint 2010-ben” – jelentette ki Burány Sándor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!