2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Kijutott Európából a fertőzött tojás

2017. augusztus 12., szombat 18:10, frissítve: szombat 18:10

Már tizenöt európai uniós országban, illetve Svájcban és Hongkongban találtak rovarirtóval szennyezett tojáskészítményeket. Hollandiában, Belgiumban, valamint Németországban és Franciaországban is tojásüzemeket zárattak be a szennyezés miatt; Magyarországra nem jutott a fertőzött készítményekből, ám a legtöbb szomszédos országba igen.

Franciaország mezőgazdasági minisztériuma szerint eddig körülbelül 200 ezer darab fertőzött tojást fogyasztottak el a franciák. A tárca szerint azonban ez nem okozott megbetegedéseket. Ezeket a tojásokat Hollandiából és Belgiumból importálta két különböző tojásfeldolgozó és forgalmazó cég. Az érintett szupermarketek most 48 ezer darab tojást hívtak vissza.

„Szeretem a tojást, nem eszem sokat, mert korábban is voltak fertőzések. Bár a tojás nem a kedvenc kajám, ha úgy érzem, hogy ennék, akkor biotojást veszek. Elég érzékeny vagyok, amikor tojásról van szó” – nyilatkozta egy francia vásárló.

A francia hatóságok szerint a fertőzött tojások csak kevés Fipronilt tartalmaznak, ezért nem okoznak egészségkárosodást. A vásárlók egy része kételkedik.

„Most azt mondják, hogy nem lesz bajunk, ha megesszük a tojásokat. Azonban hosszú távon megmutatkozhatnak ennek jelei. Ugyanis nem ismerjük azt a vegyszert, és nem tudjuk, hogy mennyire roncsolja az egészségünket 15 vagy 20 év alatt” – vetette fel egy másik francia vásárló.

A francia élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztérium 80 cég ellen folytat nyomozást, melyek érintettek lehetnek a mérgezési botrányban.

A hongkongi hatóságok is visszahívták a Hollandiából importált tojásokat. Pénteken az élelmiszer-biztonsági központ kibővítette a listát: a Németországból és Belgiumból behozott tojásokat és tojáskészítményeket is vizsgálat alá vonta.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. A Fipronillal fertőzött holland csirkefarmokról származó tojásokat eddig 15 uniós országban mutatták ki, valamint Svájcban és Hongkongban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!