2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kevesebb jut tanyafejlesztésre az idén

2016. május 4., szerda 20:50

Félmilliárd forinttal kevesebb jut idén tanyafejlesztésre. Szünetel a tanyavillamosítási program is, a szaktárca egyelőre igényfelmérést végeztet a kormányhivatalokban. A földművelésügyi miniszter azt nem tudta megmondani, hogy mikor terjesztik ki az otthonteremtési kedvezményt a tanyákon élőkre.

Kuha Lászlóék a nyolcvanas években maguk vezették be az áramot Szob melletti tanyájukra. A vezeték azóta elöregedett és cserére szorulna.

„Nekünk igaz, hogy van áramunk, de borzasztó gyenge, 1 kilométerről jön, és nincs elég áramerősség, és a fölöttünk lévő tanyák, habár azok nem mezőgazdaságiak, hanem jógatábor stb., őnekik nincs is áram, és nagyon-nagyon drága lenne ezt kiépíteni. Ha azt mondja az ember, ha nem is száz százalékban, de legalább valamennyire támogatnák. De mondom, most Észak-Pest Megye, az kiesett ebből a támogatási rendszerből teljesen” – így Kuha László György tanyatulajdonos.

Kuha László azt mondta, hogy a vezetékes internet bevezetése is 600 ezer forintba kerülne. Új házat is szeretnének, de csokot egyelőre nem tudnak felvenni.

„Szerettünk volna a nejemmel csokot is fölvenni, még borzasztó hosszú út, nagyon sok akadály van előtte, a külterület is, ugye, egy komoly akadály, és még olyat is olvastam, habár ebből nem tudom, mi igaz, mi nem, hogy a hálózati vízhez kötik egyelőre még azt is, hogy tehát közmű kell, hogy legyen, és, ugye, egy tanyán, egy külterületen, ott emésztő van, nem csatornába megy bele, tehát nem a hálózatba, és nincs hálózati víz, tehát ha ez marad, akkor a külterületesek egyik se tud csokot igényelni” – ismertette a helyzetüket Kuha László György tanyatulajdonos.

„Folytatódik tehát a program, most 725 millió forint értékben” – a 2011-ben indult tanyafejlesztési programról beszél a földművelésügyi miniszter. Ám már a keretösszeg is félmilliárddal kevesebb az előző évi 1 milliárd 225 millió forintnál. Fazekas Sándor elmondta, hogy a pénzt a tanyán élők gazdaságainak indítására, illetve az épületek felújítására szánják. Arra azonban a tárcavezető nem tudott válaszolni, hogy mikor terjesztik ki az otthonteremtési kedvezményt a tanyákon élőkre.

„Volt egyeztetés az érintettekkel már a tanyák, illetve üdülőövezetek vonatkozásában, hogy a csokot lehessen használni, hiszen üdülőövezetekben tartózkodnak életvitelszerűen, és építkeznek, sőt ezek gyakran nem is határolhatóak el a tanyás térségektől, itt még további egyeztetések szükségesek” – árulta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Egyhamar villamos energiára sem számíthatnak a tanyákon élők – a több tíz milliárd forintra becsült tanyavillamosítási programot ugyanis egy országos felmérés előzi meg.

„Egy országos felmérés zajlik, kormányhivatalok bevonásával, amelynek az előkészítését államtitkárságunk, a minisztérium végezte, tehát a szakmai megalapozását a kérdőíveknek, előtanulmányokat. Hiszen van, ahol egyedi, akár konténeres megoldást kell választani a villamos ellátásra, mert nagyon hosszú távon sem térülne meg egy vezetékes ellátás, tehát ez egy nagyon komoly tervezési feladat kell, hogy legyen” – mondta V. Németh Zsolt agrárfejlesztésért felelős államtitkár.

A tanyasi vendéglátók megközelítése sem lesz könnyebb a közeljövőben – legalább a földművelésügyi tárca vezetői azt mondják –, a tanyai bekötő utak fejlesztése csak azután kezdődhet el, ha az országos úthálózattal végeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!