2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Két dolog kellene: sokkal több verseny és sokkal több képesség

2017. március 23., csütörtök 19:09, frissítve: csütörtök 19:59

Őszinte párbeszéd alakult ki az Európai Bizottság és a magyar kormány képviselői között, ezt Hornung Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mondta az Európai Bizottság idei országjelentéséről szóló konferencián. Az államtitkár szerint az idei jelentés sokkal kiegyensúlyozottabb a korábbiaknál. A brüsszeli jelentés ugyanakkor a versenyképesség javítását és beruházások bővítését tűzte célul a kormány elé.

Személyesen a miniszterelnök írta alá a kormányzati ciklus végéig szóló bérmegállapodást a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel tavaly novemberben. „Az adócsökkentés, ez a béremelés, e felé a világ felé visz bennünket, hogy egy magyar ember azt mondhassa, dolgozom, van munkahelyem, és megéri dolgozni” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen.

Negyedév távlatából a Nemzetgazdasági Minisztérium már le is vonta a következtetéseket. A tárca pénzügyekért felelős államtitkára az Európai Bizottság 2017. évi országjelentéséről rendezett konferencián azt mondta, a novemberi bérmegállapodás jelentősen javította az ország versenyképességét.

„Mindezen intézkedéseknek köszönhetően az elkövetkezendő években várjuk a beruházások erőteljes megugrását, úgy prognosztizáljuk, hogy az elkövetkezendő években a beruházási ráta egy nagyságrendileg 20 százalék körül állandósul majd az elkövetkezendő években” – jelentette ki Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint azonban az ország versenyképessége nem a kormány intézkedéseinek, hanem annak a 14 ezer milliárd forintnak köszönhető, amelyet kilenc év alatt kapott az ország az Európai Uniótól. „Óriási külső források szerepeltek ebben az időszakban, és az autonóm növekedés, az autonóm fejlődése a magyar gazdaságnak azért az nagyon kétséges. Ugye most sokat beszélünk versenyképességről, ami nagyon jó, de ehhez csak két dolog kellene: sokkal több verseny és sokkal több képesség” – emelte ki Vértes András, a gazdaságkutató elnöke.

Az Európai Bizottság országjelentése azt is leszögezi: Magyarországnak át kell állni az innováció vezérelt gazdaságra, és a beruházások bővítésére kell helyeznie a hangsúlyt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!