2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Kemény sarc vár a gazdaság húzóágazatára

2015. július 11., szombat 12:02, frissítve: vasárnap 14:32

Bevételkieséstől tartanak az idegenforgalomban dolgozók Görögországban a tervezett áfaemelés miatt. A Ciprasz-kormány javaslatai többek közt az éttermekre és szállodákra kivetett áfát drasztikusan emelnék. A vendéglátóipari egységek árai így valószínűleg emelkednek, ezzel azonban Görögország elveszítheti versenyképességét a régió többi turistacélpontjával szemben. Az idegenforgalom a görög gazdaság egyik legfontosabb bevételi forrása, a turisták elmaradása ezért kritikus a gazdaság szempontjából.

Szantorini Görögország egyik legkedveltebb üdülőhelye, csúcsidőben turisták milliói fordulnak meg az Égei-tenger partján. A helyi vállalkozások szerint azonban hamarosan elveszíthetik kiváltságos helyzetüket. A kormány frissen elfogadott reformcsomagja az idegenforgalmat is sújtja: 23 százalékos lesz az áfa, még az éttermekben és a vendéglátásban is, de lecsapnak a szigeteket illető adókedvezményekre is.

„Franciaországban 10 százalékos az áfa, a környező országokban is 8 és 10 között van, Törökországban például 8. Mi azt mondtuk, a körülményekre tekintettel el tudunk menni 13 százalékig, és elfogadjuk azt. Már ez is nagyon aggasztó, de a 23 százalék már nagyon súlyosan érint minket, és versenyképtelenné teszi az országot” – véli Alexander Lamnidisz, a Görög Turisztikai Szövetség vezetője.

A helyiek szerint nem a gazdaság húzóágazatát kellene megsarcolni. „Mükonosz és Szantorini miatt vezetik be. Azért, mert mi sikeresek vagyunk a turizmusban. Valaki meg akar büntetni minket, mert rendesen csináljuk a dolgunkat, és jól megy. Sehol máshol a világon nem büntetik a sikert” – mondja egy étterem-tulajdonos.

A szigeteken már eddig is valamivel magasabbak voltak az árak, mert mindent hajóval kellett odaszállítani. Ezért cserébe kaptak korábban adókedvezményt. Ennek megszűnése és a megszorítások után azonban még ennél is drágább lesz az élet, a turisták inkább más úti célt választanak, a görög idegenforgalom pedig nagy veszteségeket szenvedhet.

„Az a nagy probléma, hogy most július 10-e van. Ebben az időszakban kötik meg az utazásszervezők a szerződéseket a következő évre, a 2016-os nyárra. De most ezt még nem tehetjük meg, mert nem tudjuk az áfa mértékét” – mutatott rá az egyik szálloda alkalmazottja.

Az idegenforgalmi áfaemelés mellett növelnék a szállítmányozási adókat, fokozatosan megszüntetnék a nyugdíjtámogatásokat, csökkentenék a védelmi kiadásokat és privatizálnák a kikötőket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!