2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jövőre jön a Kánaán: a családok és a béremelések büdzséje

2017. május 17., szerda 15:30, frissítve: szerda 16:02

Megkezdődött a 2018-as költségvetés vitája a parlamentben. A kormányzat szerint ez a büdzsé a családok támogatásáról és a bérek növekedéséről szól majd. Az ellenzék viszont úgy véli: ahogy a korábbi években, idén is Orbán Viktor barátaihoz kerül majd az emberek adója.

A nemzetgazdasági miniszter expozéjával kezdődött a 2018-as költségvetés vitája.

„Tisztelt Országgyűlés! A 2018-as költségvetés méltán nevezhető a munkából élők költségvetésének. A folytatódó adócsökkentések, a szélesedő családpolitikai intézkedések, béremelési programok és a beruházások ösztönzése mind azt a célt szolgálja, hogy jövőre is mindenki léphessen egyet előre a saját életében. Jövőre ismét többet fordítunk a családok és a gyermekvállalás támogatására, munkahelyteremtésre, illetve a munkaerő megtartására, az életpályaprogramok folytatására, a nyugdíjreálérték megőrzésére, és nem utolsósorban a gazdaság fejlesztésére” – emelte ki Varga Mihály.

Az MSZP szerint, amikor a kormány családtámogatásról beszél valójában Orbán Viktor baráti körére gondol.

„Mert önöknek első a család, mármint Orbán Viktor maffiakormányához tartozó család, és a családhoz tartozó szereplők, Mészáros Lőrinc, Garancsi, a Matolcsy klán ennek jegyében működnek. Létrejöttek a klientúrák, és nem véletlen, hogy a 100 leggazdagabb magyar közül egyre többen vannak rajta, akik a miniszterelnök környezetéhez köthetők” – fogalmazott Tóth Bertalan.

A Jobbik szerint is a Fidesz a költségvetéssel elüldözi a fiatalokat.

„Fontos látni, hogy mi az, ami kerékbe töri a gazdasági törekvéseket. Itt a mindent ellepő korrupció. Orbán Viktor barátai üzletfelei családtagjai gyarapodnak leggyorsabban, a fiataloknak meg ebből van elegük, ezért mennek el az országból” – véli Volner János, frakcióvezető.

A Fidesz frakcióvetője viszont úgy látja: a jövő évi büdzsével is folytatják a népességfogyás megállítását.

„Napnál fényesebben bebizonyította ez a nyolc év, hogy nem igaz az a mantra, hogy itt nem tudunk mit tenni, itt nincsenek politikai eszközök, ez egy olyan isten csapása, hogy nincs mit tenni. És az összes költségvetés, ez a mostani is tovább támogatja a legfontosabb célkitűzésünket, azt is, hogy a foglalkoztatás bővüljön, és azt is, hogy a családok kiemelt támogatandó közösségei legyenek a magyar társadalomnak” – szögezte le Kósa Lajos.

Abban valamennyi ellenzéki párt egyetértett, hogy a kormány a mostaninál sokkal többet költhetne oktatásra, egészségügyre és a bérek növelésére, ha a befizetett adót nem a barátaiknak adnák.

„Dicsekedett itt a múltkor a Lázár miniszter úr, hogy mit akarunk, mert az általunk emlegetett Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Andy Vajna az EU-s pénzek 5%-át kapta meg. Ez ötszázmilliárd forint volt az előző ciklusban. Ez a költségvetés ezeknek az embereknek a költségvetése, nem a munkából élők költségvetése” – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A költségvetési törvényt ellenőrizte az Állami Számvevőszék is, és megalapozottnak találták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!