2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Az önkormányzatokon vasalják be az államosítás árát

2016. május 28., szombat 17:17, frissítve: szombat 17:58

Az önkormányzatokon hajtja be a kabinet az iskolák államosításának árát. Csaknem ötvenmilliárd forintot von el a helyhatóságoktól szolidaritási adó címén. A legtöbb pénzről a gazdagabb települések és a nagyobb idegenforgalmú helyhatóságok mondhatnak le, az elvonás mértéke ugyanis egy-egy falu vagy város adóerő-képességétől függ.

Április végén jelentette be a kancelláriaminiszter, hogy teljes államosítás jöhet az oktatásban. „A vegyes modell megbukott. Tehát az a modell, hogy az iskola az állam fenntartásában, az önkormányzat működtetésében van, hibás döntés volt” – mondta akkor Lázár János.

Az viszont csak most derült ki, hogy az állam ezúttal nemcsak feladatot, hanem forrást is elvon az önkormányzatoktól, összesen csaknem 50 milliárd forintot. Ebből 21 milliárdot aszerint, hogy egy-egy település mennyire gazdag, vagyis milyen a lakosság adóképessége.

„Többet vesznek el az adott településektől, mint amennyit az adott intézményekre, nevezetesen az iskolákra fordítanának. Így volt ez kistelepülések esetében is egyébként korábban. Sokan nem tudják, hogy a működtetés és a fenntartás két különböző dolog. A fenntartás magához az iskolai tevékenységhez, a működtetés pedig az épületek fűtéséhez, karbantartásához kapcsolódik” – közölte Budaörs polgármestere. Wittinghoff Tamás szerint ugyanakkor az állam korábban sem volt jó fenntartó, és a teljes központosítás sem garancia arra, hogy a jövőben az lesz.

Az alig 2000 lelkes Győrújfalu polgármestere kevésbé borúlátó. Nagy Imre Attila szerint a sávos adózásnak köszönhetően a terheket a tehetősebb önkormányzatok viselik. Az a település ugyanis, ahol fejenként 32 ezer forint alatt van az adóerő-képesség, fizet semmit. „Olyan országban kell élnünk, ahol a közös teherviselés ilyen szempontok alapján is megnyilvánul. Én alapvetően ezt az elképzelést nem tartom rossznak. Nyilván ahogy telnek az évek, ezt majd finomhangolják; meg vagyok győződve, hogy ez a 32 ezer forint három év múlva kevesebb lesz” – hangsúlyozta a polgármester.

Az LMP viszont azt mondja, nem lenne szabad újabb forrásokat elvonni az önkormányzatoktól. „Biztos, hogy nincsen paritásban az, amit elvonnak és a feladat, hiszen minden területen alulfinanszírozott volt az önkormányzat. Egy minden területen alulfinanszírozott önkormányzattól nem lehet forrásokat elvonni” – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

Ha a parlamenti többség elfogadja a javaslatot, azok a települések is rosszabbul járnak, ahol nagy az idegenforgalmiadó-bevétel. A kabinet ugyanis elvonja az állami hozzájárulás egy részét. A fővárosi kerületek pedig félmilliárdos útfelújítási keretükről mondatnak le a szolidaritási csomag részeként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!