2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Jön a magyar Google-adó

2016. május 4., szerda 08:34, frissítve: szombat 16:44

A Google-adó is szerepel a jövő évi adócsomagról szóló javaslatban. A kormány a reklámadó kiegészítéseként nyújtotta be a módosítást, ami lehetővé tenné a közteherfizetést elmulasztó világcégek megbírságolását. Az elképzelés megvalósíthatóságában kételkednek a szakemberek.

„Most az a helyzet, hogy megkérdőjelezik az emberek ennek az egésznek az ésszerűségét, a józan ész alapját kérdőjelezik meg. És nekem az a véleményem, hogy ilyen körülmények között ezt nem lehet bevezetni, semmit sem” – így visszakozott a kormány másfél évvel ezelőtt a netadó bevezetésétől, miután több tízezren tiltakoztak a fővárosban a járulék kivetésének ötlete miatt.

Most újabb internethez kapcsolódó járulék kivetését tervezi a kabinet. A Google-adót az olyan világcégekre vetnék ki, mint például a Facebook vagy a Google. Az online multivállalatok ugyanis nyereségükhöz képest alig adóznak. 2017-től, ha reklámtevékenységük után nem fizetik be rendesen a járulékot, akkor 10 millió forintos többször ismételhető bírsággal kellene számolniuk.

„A végrehajtás eredményessége azért nagyban függ attól, hogy hol van a székhelye annak a multinacionális cégnek, akivel szemben végre kell hajtani, ha európai uniós tagállamban, akkor ez elég könnyű, amennyiben másutt, akkor nem biztos hogy olyan tiszta sor vagy olyan egyszerű. Tehát abban az esetben, ha nincs jogsegélyegyezményünk az adott állammal, ahol a reklám közzétételének a székhelye található, akkor azért nem tartom valószínűnek, hogy végre lehet hajtani a bírságot” – hangsúlyozta Mayer Erika internetjogász.

A USA-val szemben érvényesítendő jogsegélykérelem például okozhat nehézségeket, márpedig a legnépszerűbb közösségi oldal székhelye ott található. Az adóbehajtás módja lehet még a szakértők szerint az érintett internetes oldalak korlátozása, ám ennek társadalmi és gazdasági hatása beláthatatlan lenne. A Facebookhoz való hozzáférés szabályozása a netadó elleni tüntetésekhez hasonló megmozdulásokhoz vezetne.

„Elvileg nem kizárt, és technikailag sem kizárt, hogy blokkoljanak bizonyos oldalakat, hiszen ismerünk olyan államokat a világban, amelyek ezt nagymértékben, lakosságukat el tudják zárni az internet egyes területeitől, tehát elvileg nem kizárt, de az az adóbevétel szerintem nem ér annyit” – mondta Vadász Iván adószakértő.

A Facebook és a Google megadóztatásával a költségvetés nagyjából 25 milliárd forint bevételhez juthat. Az új adónemet 2017-től vetnék ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!